INRIKES Regeringen har tillsatt en utredning för att se hur man kan omdefiniera och minska den grupp som omfattas av informationsplikt vid hiv. Få uppfyller de uppställda kraven och RFSL kräver att hiv-patienter tas bort helt från lagen.

Socialminister Jakob Forssmed (KD) har tillsatt en utredning för att undersöka om informationsplikten kan avskaffas för hiv-smittade som undergår ”välinställd behandling”. Utredningen är ett tilläggsdirektiv i den pågående utredningen om att stärka smittskyddet. Den ska redovisas 30 januari 2026.

Informationsplikten är en del av Smittskyddslagen och innebär att den som är hiv-positiv är skyldig att berätta om sin sjukdom för sina sexpartners.

— Behandlande läkare kan redan i dag undanta personer med välinställd behandling från informationsplikten, men kunskapen om och tillämpningen av den möjligheten varierar och det är därför angeläget att se över informationsplikten, säger Forssmed.

Definitionen av ”välinställd behandling” är att smittobäraren har mindre än 200 virus/ml blodplasma. Det är dock högst ovanligt för bara en begränsad del av de patienter som följer sin behandling noggrant får detta värde. Det faktum att det gäller en så pass liten grupp har inneburit att det inte finns några studier som visar om risken för spridning verkligen är icke-existerande eller minimal.

Man kan misstänka att utredningen egentligen handlar om att ställa in hos alfabetsfolket med minimala eftergifter, snarare än att följa vetenskapen. Inom homolobbyn är man hursomhelst inte nöjd.

— RFSL vill att regeringen utreder möjligheten att avskaffa informationsplikten för alla som lever med hiv. Den avgränsning som nu gjorts är beklaglig för att den stigmatiserar de som saknar en välinställd behandling, säger Peter Sidlund Ponkala, ordförande för RFSL.