STORBRITANNIEN Brittiska politiker har i decennier försökt tysta ned en skandal där över 3 000 människor dog efter att ha smittats av blodtransfusioner. Detta slår en domare fast efter en sex år lång utredning.

Under måndagen presenterade en brittisk domare en rapport efter en sex år lång utredning av den brittiska sjukvården NHS och tusentals dödsfall som kopplats till blodtransfusioner mellan 1970 och 1990.

Över 3 000 människor ska ha dött av alltifrån hiv till hepatit c efter att ta mottagit blod som importerats från bland annat USA. Domaren Brian Langstaff konstaterar i rapporten att det under tiden funnits rön om hur blodplasma kan göras ”ofarligt” genom att upphettas, men att NHS ignorerade dessa av ”kostnadsskäl”.

I rapporten framgår det att det under vissa veckor var så många som 30 000 personer som smittades av hiv och hepatit c. I många fall skedde det i samband kliniska tester som sjukvården inte fått patientens tillstånd till. Rapporten uppger till och med att barn smittats med infekterat blod helt utan föräldrarnas vetskap. I vissa fall dröjde det sedan flera år innan man informerade patienterna om att de smittats.

Efter dödsfallen följde även en omfattande mörkläggningskampanj, inte bara från NHS utan även från en rad brittiska regeringar. Enligt Langstaff hade sjukvården också i stort kunnat undvika majoriteten av dödsfallen.

”När man tittar på reaktionen från NHS och staten som helhet, så blir svaret på frågan ’mörklades detta?’ att så var fallet”, skriver Langstaff.

Under en pressträff på måndagen fick Langstaff stående ovationer av över tusen offer som samlats vid Central Hall i Westminister.

— Sjukvården och efterföljande regeringar förstärkte lidandet genom att vägra acceptera de fel som begåtts, sa Langstaff.

— Och inte bara det, regeringen framhärdade i att påstå att människor fått den bästa tillgängliga behandlingen och att tester av bloddonationer inleddes så fort teknologin var tillgänglig. Och båda påståendena var osanna, fortsatte han.

Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak var ångerfull under gårdagen, som han beskrev som en ”skammens dag”. Han bad också om ursäkt å statens vägnar.

— Det behövde inte vara på det här sättet. Det borde aldrig varit på det här sättet. Och å denna och alla andra regeringars vägnar, som sträcker sig tillbaka till 1970-talet, är jag verkligen ledsen, sa han.

Enligt Sunak kommer alla som överlevt blodskandalen att kompenseras ”oavsett vad det kostar”. NHS-chefen Amanda Pritchard har också bett om ursäkt till de som ”satt sin tilltro till vården de fått från NHS” och som ”blivit ordentligt svikna”.