STORBRITANNIEN Sedan 2010 har närmare 4 500 personer som dömts för sexualbrott mot barn sluppit fängelse i Storbritannien. Nu anklagar Labour den konservativa regeringen för att hjälpa pedofiler.

Enligt en analys från Storbritanniens socialdemokratiska parti Labour har omkring 4 400 dömda sexualbrottslingar som förgripit sig på minderåriga kommit undan med samhällstjänst eller villkorlig dom sedan 2010.

Man anklagar nu den konservativa regeringen, som regerat Storbritannien sedan 2010 då David Cameron valdes till premiärminister, för att hjälpa pedofiler att ”härja fritt på gatorna”, skriver Daily Mirror.

Labours Steve Reed, som är ”justitieminister” i oppositionens så kallade skuggkabinett, poängterar att detta innebär att 346 pedofiler slipper fängelse i Storbritannien varje år, vilket är nästan en varje dag.

— Dessa siffror kommer att chocka samhällen över hela landet. Offer [för pedofiler] är livrädda och måste konstant se sig över axeln. Detta är verkligheten i Tories Storbritannien, säger Reed.

Labour kräver nu att premiärminister Rishi Sunak – som är landets tredje på mindre än ett år – går ut och förklarar varför de konservativa så tydligt tar ställning för sexualbrottslingar istället för laglydiga medborgare.

Enligt Labour-ledaren Keir Starmer är ”det kriminella rättssystemet under Tories en nationell skandal” och att sexualbrottsoffer kommer att se detta som en ”fläck på vårt land”. Starmer lovar nu att halvera fallen av våld mot kvinnor och flickor om Labour får chansen att regera landet.

— Labour kommer att återföra offren till rättssystemets hjärta. Vi kommer att sätta stopp för att offer [för sexualbrott] behöver gå igenom den upprivande erfarenheten med att vänta månader, ibland år, för rättvisa genom att öppna särskilda våldtäktsdomstolar för att skynda på fallen, säger Starmer.