Dagens datum 22 september: Denna dag 1983 grundades Bruders Schweigen, mer känt som The Order. Bruders Schweigen var en revolutionär, rasnationalistisk organisation som strävade efter att krossa den amerikanska staten och grunda en ny vit stat för att säkra den vita rasens överlevnad.

I, as a free Aryan man, hereby swear an unrelenting oath upon the green graves of our sires, upon the children in the wombs of our wives, upon the throne of God almighty, sacred is His name, to join together in holy union with those brothers in this circle and to declare forthright that from this moment on I have no fear of death, no fear of foe; that I have a sacred duty to do whatever is necessary to deliver our people from the Jew and bring total victory to the Aryan race…

Så löd eden som nio män svor den 22 september 1983 när de grundade Bruders Schweigen.

Det var Robert Jay Mathews, även kallad Bob, som hade bjudit in åtta likasinnade kamrater från Aryan Nations och National Alliance till sin gård uppe i Metaline Falls i Washington. Utöver Bob Mathews svors eden av följande personer, varav vissa kom att bli edsbrytare medan andra förblev osvikligt lojala oavsett vad det skulle komma att kosta dem: Dan Bauer, Randy Duey, Richard Kemp, David Lane, Ken Loff, Bruce Pierce, Denver Parmenter och William Soderquist.

Enligt David Lane, som förblev lojal och dog som krigsfånge i fängelse, var det Mathews som var gruppens naturliga ledare. Lane skrev i sin självbiografi:

När man talar om Bruders Schweigen måste man alltid först och främst tänka på Bob Mathews. Bara hans kombination av karisma, renhet, mod, övertygelse och motivation kunde ha fört samman en grupp av så olika personer med så starka viljor.

Mathews skäller ut en motdemonstrant under en demonstration.

Mathews skäller ut en motdemonstrant under en demonstration.

Bob Mathews hade bland annat påverkats starkt av boken Which Way Western Man? som skrevs av William Gayley Simpson. En annan person som starkt påverkat Mathews var William Pierce och dennes bok The Turner Diaries, som handlar om hur en vit rasmedveten rörelse gör uppror mot och besegrar den amerikanska staten. Det är också The Turner Diaries som är anledningen till att Bruders Schweigen blev mer känt som The Order, då den inre gruppen som leder de vita revolutionärerna kallar sig The Order i boken.

Kort innan Bruders Schweigen bildades höll Bob Mathews ett kraftfullt tal på ett möte hos National Alliance. Talet manade till radikal kamp och var det enda talet på mötet som fick stående ovationer.

Mathews talar hos National Alliance.

Inga av de tidiga medlemmarna i organisationen hade någon erfarenhet av grov brottslighet, men trots detta skulle de nå stora framgångar i sin kamp. I efterhand har Bruders Schweigen av många bedömare ansetts vara de mest organiserade ”terroristerna” som opererat i USA.

Enligt Richard Scutari, som gick med i gruppen efter att i fyra dagar ha samtalat med Bob Mathews, var Bruders Schweigens mål att rekrytera och träna soldater som skulle avrätta rasförrädare samt tvinga fram ett undantagstillstånd och bedriva gerillakrigföring för att sedermera kunna etablera ett vitt hemland i nordvästra USA. Det långsiktiga målet var att återerövra all mark norr om Rio Grande. För att uppnå sina mål behövde organisationen bygga upp en krigskassa som skulle användas för att finansiera deras kamp samt för att sponsra lagliga och seriösa nationella organisationer.

Gruppens första steg för att bygga upp krigskassan var ett rån mot en porrbutik. Rånet gav bara 369 dollar och sågs främst som ett symboliskt första steg – tärningen var kastad.

Bröderna började sedan även att trycka falska sedlar för att få in mer pengar. Det ledde till att Bruce Pierce greps när han försökte handla med förfalskade sedlar. Bob Mathews visade då här prov på sin handlingskraft genom att ensam råna en bank för att få fram borgen. När borgen hade blivit betalad och Pierce släpptes i väntan på rättegång gick han under jorden.

Med tiden riktade gruppen mer och mer in sig på att råna banker och värdetransporter. Detta i kombination med deras ökade erfarenhet ledde till att bytena från rånen blev successivt allt större. Utvecklingen kulminerade med ett värdetransportrån där man kom över 3,6 miljoner dollar, vilket var det dittills största belopp någon kommit över vid ett värdetransportrån i USA:s historia. Bara en fjärdedel av pengarna från det rånet hittades av myndigheterna i efterhand, resten förmodas ha gått till kampen och till sunda politiska rörelser i USA.

I samband med rånet råkade dock Bob Mathews tappa en pistol som gick att spåra till en av hans kamrater, vilket förbättrade myndigheternas möjligheter att kartlägga gruppen.

Det krävdes dock ett förräderi för att få organisationen på fall. Det var Thomas Martinez, som hjälpte gruppen att tvätta de förfalskade pengarna, som förrådde gruppen efter att han gripits och då gick med på att bli en informatör åt FBI. Martinez förde FBI till ett hotell i Portland, Oregon, där Bob Mathews och Gary Yarbrough, en annan medlem av Bruders Schweigen, befann sig. Mathews blev skjuten i handen men lyckades fly och skadade en agent under flykten. Yarbrough lyckades däremot inte komma undan utan greps och dömdes sedermera till 60 års fängelse.

Bob Mathews flydde till ett av organisationens säkra hus på Whidbey Island. Där författade han en krigsförklaring mot den amerikanska staten och ett sista brev innan förräderi återigen ledde myndigheterna till honom. Över 500 agenter belägrade huset Mathews befann sig i och skottlossning utbröt mellan honom och agenterna, men han vägrade att ge sig och bestämde sig för att kämpa in i döden. Agenterna gjorde flera stormningsförsök men Mathews slog tillbaka dem varje gång. Även efter att agenterna lyckats eller råkat sätta eld på huset fortsatte Mathews att kämpa tappert och skjuta mot fienden innan han dog av branden.

Fyra månader efter Mathews död hade de flesta av Bruders Schweigens medlemmar gripits och totalt skulle runt 75 personer åtalas vid åtta rättegångar kopplade till organisationen. Bland annat dömdes några medlemmar för att ha mördat den judiske radioprataren Alan Berg. Flera av medlemmarna dömdes till fängelsestraff på över 100 år.

TheOrder

Det har spelats in många filmer och dokumentärer om Bruders Schweigen, här nedan kan man se en av de bättre dokumentärerna:

Artikeln publicerades ursprungligen 2013-09-22.


  • Publicerad:
    2017-09-22 01:00