INVANDRING Ungern och Nederländerna förslår ett register för länder som vill undantas från EU:s kommande migrationsregler. Syftet är att ge dessa länder möjlighet att avstå från att ta emot invandrare under EU:s gemensamma asylpolitik.

Ungern meddelade nyligen att landet kommer att stödja Nederländernas krav på ett system där EU-länder kan registrera sig för att undantas från de nya reglerna om obligatorisk massinvandring.

Enligt den ungerske EU-ministern János Bóka krävs drastiska åtgärder för att hantera invandring, och Ungern vill se ett undantag från EU:s påtvingande asyl- och migrationspolitik genom en fördragsändring.

Den nederländska regeringen, som nyligen meddelade en kraftig åtstramning av sin asylpolitik, har skickat in en formell begäran om ett undantag från de kommande EU-reglerna.

Trots detta är det osäkert om några förändringar kommer att ske på kort sikt, eftersom fördragsändringar inom EU kräver att alla medlemsländer enhälligt är för, en process som brukar vara långdragen.