TYSKLAND Trots att opinionsmätningar visade på en betryggande ledning för AfD ser socialdemokratiska SPD ut att bli största parti i det brandenburgska delstatsvalet. Enligt experter lyckades förbundskansler Scholz därmed undvika ”förnedring”.

I samtliga opinionsundersökningar inför valet i det tyska förbundslandet Brandenburg såg invandringskritiska Alternativ för Tyskland (AfD) ut att ha en betryggande ledning. Regeringspartiet SPD, som också styrt Brandenburg sedan Öst- och Västtyskland återförenades 1990, såg i somras ut att till och med bli tredje största parti.

Men under augusti började SPD att rusa i opinionsmätningarna och bara under den senaste månaden ökade man med hela 11 procent. Efter söndagens val står det också klart att det socialdemokratiska partiet med knapp marginal blev största parti med 30,9 procent av rösterna. AfD hamnar på andraplats med 29,2 procent, vilket är en ökning med 5,7 procent jämfört med valet 2019.

Precis som i de andra östtyska förbundsländerna som hållit val under hösten skrällde det nya partiet BSW, som leds av den populära vänsterpopulisten Sahra Wagenknecht. Trots att det är första gången som partiet ställer upp i förbundslandet fick BSW hela 13,5 procent av rösterna.

Mandatfördelningen efter valet i Brandenburg, där endast fyra partier fick nog med röster för att ta mandat.

Samtidigt förlorade Wagenknechts tidigare parti, det traditionella vänsterpartiet Die Linke, alla sina mandat i Brandenburgs parlament. Partiet tappade två tredjedelar av sina väljare och fick strax under tre procent.

Sedan 2019 har Brandenburg styrs av en koalition mellan SPD, kristdemokratiska CDU och De gröna. Men De gröna ser ut att bli utan mandat efter valet då man endast fick 4 procent. CDU fick endast 12,1 procent, vilket innebär att de två partierna tillsammans inte har majoritet.

Enligt experter lyckades Tysklands förbundskansler Olaf Scholz med nöd och näppe undvika en total förnedring genom att hans parti blev störst.

”En seger för AfD i söndagens val hade inneburit ett hårt slag för Scholz förhoppning om en andra mandatperiod efter Tysklands federala val som hålls nästa år. Det hade också varit pinsamt eftersom han bor i förbundslandets huvudstad Postdam”, skriver exempelvis BBC.

I förbundsländerna Thüringen och Sachsen, som höll val i början av september, fick SPD nöja sig med 6 respektive 7,3 procent av rösterna.

Nordfront skrev tidigare om hur radikalnationalistiska Der Dritte Weg, som står Nordiska motståndsrörelsen nära, skrällde i Brandenburgs skolval med 2,55 procent av rösterna. I delstatsvalet mer än fördubblade man antalet röster från 756 under 2019 till 1 810 i söndagens val, vilket representerar 0,12 procent av rösterna.