Total kollaps för tyska regeringen i delstatsval
TYSKLAND • I delstatsvalen i Thüringen och Sachsen blev AfD största respektive näst största parti. Samtidigt fick den regerande trafikljuskoalitionen nöja sig med enstaka mandat.
På söndagen stod det klart att Alternativ för Tyskland blev största parti i Thüringen när förbundslandets invånare röstade till delstatsparlamentet. Med 32,8 procent av rösterna säkrade man 32 mandat, följt av kristdemokratiska CDU på 23,6 procent och 23 mandat.
Även det nya vänsterpopulistiska BSW, som leds av karismatiska Sahra Wagenknecht, gjorde ett starkt val och blev tredje största parti i Thüringen med 15 mandat.
Bland de tyska regeringspartierna var det endast förbundskansler Olaf Sholz socialdemokratiska SPD som överhuvudtaget fick några mandat. Partiet fick nöja sig med 6 procent av rösterna och sex mandat i parlamentet. De gröna och Liberaldemokraterna nådde inte upp till 5-procentspärren och förlorar helt sin representation.
Även i Sachsen, där AfD blev näst största parti med 30,6 procent av rösterna och 40 mandat, kollapsade regeringspartierna. SPD fick 7,3 procent av rösterna och 10 mandat medan De gröna fick 7 mandat, vilket innebär att regeringspartierna tillsammans får nöja sig med 17 av de sachsiska parlamentets 120 mandat. Samtidigt blev CDU med knapp marginal största parti med 31,9 procent av rösterna och 41 mandat.
Måste bilda oheliga allianser för att stoppa AfD
Trots underkännandet av regeringens politik i de två östtyska förbundsländerna har Scholz beordrat de övriga partierna att bilda en ”brandvägg” mot AfD och skapa koalitioner för att helt blockera partiet från inflytande.
— Alla demokratiska partier måste nu forma stabila regeringar utan högerextremister, sa förbundskanslern på söndagen.
CDU behöver dock stöd av antingen vänsterpartiet Die Linke eller BSW för att kunna regera utan inflytande från AfD. Kristdemokraterna har dock tagit ett partibeslut som förhindrar en regering med Die Linke. Samtidigt är Sahra Wagenknechts parti nästan lika kontroversiellt som AfD eftersom man kritiserar bland annat massinvandringen och finansiering av kriget i Ukraina.
I Thüringen blir det särskilt svårt för CDU eftersom AfD har fler än en tredjedel av mandaten, vilket innebär att man har en så kallad spärrminoritet. För att exempelvis upplösa parlamentet, utse domare eller genomföra andra konstitutionella förändringar behövs nämligen en kvalificerad majoritet på två tredjedelar.
AfD och BSW har dessutom tillräckligt med mandat i förbundslandet för att bilda en koalitionsregering. Även om BSW har öppnat för ett visst samarbete i sakfrågor har partiet dock sagt att man inte är beredda att regera tillsammans med AfD.
Ursprungligen såg det ut som att AfD fick en spärrminoritet även i Sachsen, men myndigheterna upptäckte där ett ”mjukvarufel” vilket innebar att partiet i slutändan fick 40 av de 120 mandaten. Därmed har övriga partier två tredjedelar och kan i teorin helt blockera AfD.
Den 22 september är det val i östtyska Brandenburg, där AfD också ser ut att bli största parti. Just nu regerar SPD med stöd av CDU och De gröna, men i opinionsundersökningar ser det ut som att De gröna riskerar att hamna under 5-procentspärren och därmed bli utan mandat.