AfD störst i samtliga östtyska förbundsländer
TYSKLAND • Efter valet står det klart att forna Östtyskland vill se en ny politik. Alternativ för Tyskland fick flest röster i samtliga förbundsländer i öst men inte i ett enda av de västliga.
Efter EU-valet står det klart att Tyskland är ett splittrat land. I samtliga förbundsländer som tillhörde det forna Östtyskland blev Alternativ för Tyskland största parti. Detta kan jämföras med förbundsländerna i väst, där AfD förvisso gått framåt, men där CDU/CSU blev störst i samtliga förbundsländer förutom Bremen och Hamburg, där Socialdemokraterna respektive De gröna tog hem flest röster. I hela Tyskland blev AfD näst största parti med 15,9 procent av rösterna.
Detta trots att förbundsstaten slagit ned hårt på AfD i just östra Tyskland, där partiet övervakas av tysk säkerhetstjänst som pekat ut den östtyska falangen som ett hot mot ockupationsmaktens konstitution.
Samtidigt som EU-valet hölls även lokalval i flera förbundsländer och AfD blev även där största parti i östtyska Brandenburg, Mecklenburg-Vorpommern och Sachsen-Anhalt. I Brandenburg fick partiet 25.7 procent, en ökning med 9,8 procentenheter, i Mecklenburg-Vorpommern dubblade man sitt stöd och fick 25,6 procent och i Sachsen-Anhalt ökade AfD med 11,6 procentenheter till 28,1 procent, skriver DW.
Till hösten kommer nya val att hållas i Brandenburg, Sachsen och i Thüringen, som är partiets kanske starkaste fäste.
Framgångarna för AfD har fördömts av ett enat politiskt etablissemang i västra Tyskland. Förbundskansler Olaf Scholz, vars socialdemokratiska regeringsparti gjorde sitt sämsta nationella val någonsin med 13,9 procent, deklarerade trots bakslaget att AfD aldrig får ”normaliseras”.
— Vi får aldrig vänja oss vid det. Uppdraget måste vara att slå tillbaka dem, sa han i en kommentar.
Men i östra Tyskland har vissa politiker från andra partier valt att försvara väljarna. Thüringens ministerpresident Bodo Ramelow, som representerar vänsterpartiet Die Linke, säger till medienätverket RND att de som röstat på AfD inte har något att be om ursäkt för. Allt prat i väst om att östra Tyskland måste ”återintegreras” riskerar enligt Ramelow att splittra landet ytterligare.
— Efter EU-valet har jag läst kommentarer som ”Var är östtyskarnas tacksamhet?” på sociala medier. Det är frågor som vi inte har behov av just nu, säger han.