TYSKLAND Den kontroversielle AfD-toppen Björn Höcke har återigen hamnat i blåsväder. Nu döms han till dryga böter efter att ha uppmanat till ”Allt för Tyskland!”.

En framstående tysk politiker har funnits skyldig till att medvetet ha använt en ”nazistisk” slogan i ett tal. Björn Höcke, som leder Alternativ för Tyskland (AfD) i delstaten Thüringen, stod inför rätta för att ha sagt orden ”Alles für Deutschland!” (Allt för Tyskland!) vid ett möte i maj 2021.

Sloganen är associerad med SA-stormtrupperna, som spelade en nyckelroll i nationalsocialisternas maktövertagande. Höcke, som är före detta historielärare, hade förnekat att han kände till frasens ursprung.

Domstolen i den östtyska staden Halle har nu dömt den 52-årige Höcke för att ha ”använt symboler från en nazistisk organisation” och bötfällde honom 13 000 euro (cirka 150 000 kronor). Enligt DW News kommer pengarna att gå till ett ”gräsrotsprogram mot extremism”.

Höcke undgick dock det maximala straffet på tre års fängelse och att bli förbjuden att inneha offentliga uppdrag. Han kan överklaga domen.

Under rättegången, som började förra månaden, hade Höcke hävdat att han var ”fullständigt oskyldig”. Men domstolens talesperson Adina Kessler-Jensch sa att domarna var övertygade om att Höcke var medveten om förbudet.

Rättens ordförande, Jan Stengel, sa till Höcke att han var ”en vältalig, intelligent man som vet vad han säger”, enligt den tyska nyhetsbyrån DPA.

Vid kampanjevenemanget i delstaten Sachsen-Anhalt i maj 2021 avslutade Höcke ett tal med att säga: ”Alles für unser Vaterland, alles für Sachsen-Anhalt, alles für Deutschland!” (Allt för vårt fädernesland, allt för Sachsen-Anhalt, allt för Tyskland!).

Åklagarna hävdar att han visste att frasen var förbjuden på grund av dess koppling till den nationalsocialistiska Sturmabteilung (SA). Men Höcke sa att det var en ”vanlig fras” som inte borde kriminaliseras.

Vid ett annat möte i december 2023 sa han: ”Alles für…”, varpå publiken svarade: ”Deutschland!”.

Åklagarna hade initialt försökt åtala honom för båda incidenterna, men domstolen i Halle beslutade att åtala honom endast för mötet 2021.

AfD i Thüringen är en av partiets tre grenar som övervakas av tysk säkerhetstjänst på grund av ”bevisad högerextremism”. Den kontroversielle Höcke har i omgångar hamnat i blåsväder, bland annat efter att ha kallat det så kallade förintelsemonumentet i Berlin för ett ”skammens monument”.