EU-VALET Tyska AfD har utsatts för hårda attacker från etablissemanget och sparkats ut från sin partigrupp i EU-parlamentet. Trots detta ser partiet ut att gå framåt i EU-valet.

Precis som i många delar av Europa har Tyskland sett en trend där de traditionella maktpartierna tappar röster medan populistpartier går starkt framåt. I Tyskland har Alternativ för Tyskland (AfD) den senaste tiden sett en rad bakslag, med mediala attacker och en stark utmanare på vänsterkanten.

Den tyska vänsterpolitikern Sahra Wagenknecht, som tidigare representerade vänsterpartiet Die Linke, har under de senaste åren gjort sig ett namn i Tyskland med sin antiglobalistiska politik. Inför EU-valet har hon startat det vänsterpopulistiska partiet Bündnis Sahra Wagenknecht – Vernunft und Gerechtigkeit (Alliansen Sahra Wagenknecht – Förnuft och rättvisa) eller BSW som förkortning. BSW går till val på en plattform mot globalism, krig, massinvandring och sämre levnadsvillkor för arbetarklassen och har framförallt lockat väljare från AfD och Die Linke.

I den senaste opinionsmätningen får BSW 6,1 procent av rösterna och kan därmed komma att få fler platser i EU-parlamentet än svenska Socialdemokraterna, då Tyskland med 96 platser har den största representationen av alla medlemsländer i parlamentet.

Som Nordfront nyligen kunde rapportera kom AfD att uteslutas ur partigruppen Identitet och Demokrati (ID) i EU-parlamentet på franska Nationell samlings initiativ. Bakgrunden var att AfD:s toppkandidat till valet Maximilian Krah uttryckt att inte alla SS-soldater under Tredje riket var kriminella.

Samtidigt utreds en tjänsteman med koppling till Krah för spionage. Tjänstemannen är en av en handfull tyskar som enligt myndigheterna har lämnat information om bland annat EU-parlamentet till Kina. Partiet fick nyligen utstå ytterligare en etablissemangsattack när det avslöjades att företrädare för AfD deltagit i en konferens med ”nynazister” som handlade om hur man ska kunna utvisa legala invandrare.

Trots attackerna och bakslagen ser AfD ut att bli näst största parti för Tyskland i EU-valet, med 16,3 procent av rösterna enligt den senaste mätningen. Det skulle innebära att man blir starkare än det socialdemokratiska regeringspartiet SPD, som får 15,1 procent. Starkast stöd får Kristdemokraterna CDU och CSU, vars koalition ser ut att få omkring 30 procent.

Ny partigrupp för radikala populistpartier?

Det har spekulerats i att AfD kan komma att starta en ny partigrupp i EU-parlamentet efter valet. De formella kraven för detta är minst 23 parlamentsledamöter från minst sju olika länder. Ett parti som visat intresse är det bulgariska Vazrazhdane (Väckelse), som tidigare haft ett visst samarbete med Alternativ för Sverige (AfS). Partiet listades i början av året som medlem i Identitet och Demokrati, men plockades snart bort under oklara omständigheter.

När AfD uteslöts från ID ska Vazrazhdanes ledare Kostadin Kostadinov ha uttryckt att han väntat på detta. I ett inlägg på sociala medier som citerats av diverse tidningar skrev han att detta innebär en möjlighet att skapa en ”verkligt konservativ och suveränistisk grupp i Europaparlamentet”.

Till Euronews säger Steven Van Hecke, som är professor i EU-politik, att splittringen inom den europeiska populistfalangen beror på att AfD håller på att radikaliseras medan exempelvis franska Nationell samling liberaliseras i syfte att passa in i maktens korridorer. För de populistpartier som är mest liberala finns partigruppen Europeiska konservativa och reformister, där bland annat Sverigedemokraterna ingår. Denna splittring gör att nya partigrupper för populistpartier i EU-parlamentet är en trolig utveckling.

— En rad högerextrema partier håller på att radikaliseras. Jag tror inte att de alla kommer att kunna samsas efter valen. Vi kommer snarare att se inte en utan tre istället för två politiska grupper, säger Van Hecke.