TYSKLAND Den tidigare Die Linke-politikern Sahra Wagenknecht vill minska invandringen och avsluta Tysklands involvering i militant globalism. Nu väljer allt fler tyskar att stödja hennes parti BSW.

Nordfront har tidigare skrivit om den tyska vänsterpolitikern Sahra Wagenknecht, som förgäves har försökt få ut information från tyska myndigheter om Nord Stream och även arbetat mot tysk inblandning i Ukrainakonflikten.

Wagenknecht har tidigare representerat vänsterpartiet Die Linke i tyska förbundsdagen, men bildade nyligen det populistiska och vänsterkonservativa partiet  Bündnis Sahra Wagenknecht – Vernunft und Gerechtigkeit (Alliansen Sahra Wagenknecht – Förnuft och rättvisa) eller BSW som förkortning. 

Nu visar opinionsundersökningar att BSW får dubbelt så många röster som Die Linke inför årets val till EU-parlamentet. Medan Die Linke endast får mellan 2,5 – 3 procent av rösterna ligger BSW kring 7 procent i mätningarna. Som DN konstaterar innebär det att BSW skulle kunna få fler representanter i EU-parlamentet än svenska Socialdemokraterna.

"Ett alternativ till alternativet"

Men det är inte bara vänsterröster som går över till BSW. På grund av det nya partiets antiglobalistiska och invandringskritiska profil är det många av Alternativ för Tysklands (AfD) väljare som gått över till partiet. AfD har börjat backa i opinionen inför EU-valet samtidigt som BSW till och med hat börjat beskriva sig själva som ”ett alternativ till alternativet”.

DN sammanfattar BSW:s politik så här:

BSW står till vänster i ekonomiska och sociala frågor, och till höger i frågor som rör bland annat migration och klimat. Partiet går till attack mot multinationella bolag som Amazon och Facebook, och lovar att höja minimilönen i Tyskland. Samtidigt vill medlemmarna begränsa invandringen, skrota koldioxidskatten och motarbeta den så kallade ”cancel-kulturen”.

Partiet har anklagats för att vara ”Rysslandsvänligt” och sympatisera med landets president Vladimir Putin. Enligt statsvetaren Jan Philipp Thomeczek är BSW ”mycket kritiskt mot både Nato och USA”. Han beskriver också Sahra Wagenknecht som en ”skicklig retoriker och populist”.

— Hon säger det som många människor tänker, säger Thomeczek, som är verksam vid universitetet i Postdam, till DN.

Men BSW:s företrädare slår ifrån sig kritiken om att man skulle vara ett proryskt parti. Istället hävdar man att fred inte bara skulle tjäna Ukrainas intressen, utan också hela världens.

— Det här kriget kommer, nästan säkert, att sluta vid förhandlingsbordet. Vår position är: ju förr desto bättre. Det har ingenting med sympatier för Putin att göra, säger Christian Leye, som är BSW:s partisekreterare, till DN.

Kommer sitta i samma partigrupp som Jonas Sjöstedt

I en annan artikel på DN undrar krönikören Pia Gripenberg hur Jonas Sjöstedt, som toppar Vänsterpartiets lista i EU-valet, ska kunna samarbeta med BSW – ett parti som ”vill ha bättre relationer med Ryssland, är invandringskritiska och anser att de nya klimatlagarna är för långtgående”.

Men samtidigt konstaterar hon att det är svenska Vänsterpartiet och inte BSW som är i minoritet i vänsterns partigrupp i EU-parlamentet. V-ledamoten Malin Björk har under sina två mandatperioder ofta röstat på tvärs mot majoriteten i sin grupp i bland annat frågor som rör Ryssland.

”Summa summarum stärker BSW vänstern som grupp, men till priset av att partigruppen blir mer lik de grupper som i dag finns på yttersta högerkanten”, beklagar sig Gripenberg.