TYSKLAND Enligt en ny opinionsmätning får Alternativ för Tyskland stöd av 22 procent av tyskarna. AfD blir därmed större än förbundskansler Olaf Scholtz SPD.

Nyligen publicerades en opinionsundersökning från Tyskland av Ipsos som visar att invandringskritiska Alternativ för Tyskland (AfD) får sina bästa siffror någonsin. 22 procent av de tillfrågade uppger att de skulle rösta på AfD, vilket kan jämföras med det socialdemokratiska regeringspartiet SPD som får nöja sig med 18 procent.

Det enda parti som får starkare stöd än AfD är kristdemokratiska CDU/CSU som får 26 procent av rösterna i undersökningen. Opinionsundersökningen följer av en rad framgångar för AfD i lokal- och regionval i det forna Östtyskland.

The Local citerar en studie från Leipzigs universitet som förklarar AfD:s framgångar i östra Tyskland med att den delen av landet inte haft samma ekonomiska utveckling som i väst efter Berlinmurens fall. Ipsos pekar även på ett utbrett missnöje med den nuvarande rödgröngula regeringen, som ligger på omkring 70 procent.

— Landet befinner sig i ekonomisk obalans, och det finns inga omedelbara lösningar i sikte för det som befolkningen oroar sig för – inflationen, stigande hyror, fallande reallöner, Ukrainakriget och migrationen, säger Robert Grimm, forskningschef på Ipsos.

AfD har kunnat växa trots stundtals hård repression från etablissemanget. Partiets falang i Östtyskland har exempelvis klassats som ”extremistisk” av tysk säkerhetstjänst, som regelbundet slår till mot falangens ledare Björn Höcke.