NORDEN Israels ambassader i Stockholm och Köpenhamn attackerades igår kväll och under natten. Tre personer har gripits i Danmark.

Vid 18-tiden på tisdagskvällen hördes en hög smäll vid Israels ambassad i Stockholm vilket har visat sig vara skottlossning. Polisen vill inte gå ut med vilka fynd som gjorts, men enligt Expressen har en person som flyr från platsen fångats på bild och det har hittats ett vapen. Ingen har ännu gripits.

Händelsen kan ha en koppling till Irans attack på Israel samma kväll, då Mossad har anklagat att Iran använder sig av kriminella nätverk i Sverige för att angripa ”andra stater”.

Under onsdagseftermiddagen skrev SVT att det finns uppgifter på att Foxtrotnätverket, som kontrolleras av den kurdiska Rawa Majid, ska ha beordrat attacken mot ambassaderna.

– Jag ser allvarligt på skottlossningen mot Israels ambassad i Stockholm i går kväll, och på händelserna som rapporterats från Köpenhamn nu på morgonen, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M) i en skriftlig kommentar.

Explosioner i Köpenhamn

Även under natten mot onsdagen vid 03.20-tiden skedde två explosioner i Köpenhamn ungefär hundra meter från Israels ambassad. Polisen tror att det rör sig om handgranater.

Tre ”svenska medborgare” som är mellan 15 och 20 år gamla har gripits och de är i nuläget misstänkta för olaga vapeninnehav. En av dem greps på platsen medan de andra två togs på ett tåg på Köpenhamns centralstation.

Den danska polisen undersöker om det finns kopplingar till skottlossningen i Stockholm och Sveriges och Danmarks regeringen håller kontakt med varandra.