TRANSFRÅGAN En man som genomgått ”könsbyte” i England fick inte igenom sin namnändring direkt i sitt hemland Rumänien. Europeiska domstolen konstaterar att detta bryter mot EU-lag eftersom det hindrar transans ”fria rörlighet”.

I den Europeiska Unionen är det olagligt för medlemsstater att juridiskt och på andra tänkbara vis inte erkänna så kallade ”könsbyten” som medborgare genomfört. Detta har nu Rumänien fått erfara då man vägrat erkänna ett namnbyte på en rumänsk-brittisk transa som han själv fick godkänt i Storbritannien 2020.

När den rollspelande mannen ursprungligen hade kommit med begäran om namnbyte till de rumänska myndigheterna hade han fått rådet att starta en skild process i Rumänien för att bekräfta ”könsbytet”.

I fredags konstaterade alltså Europeiska domstolen att Rumäniens vägran att gå transan till mötes hindrar ”fri rörlighet och uppehälle” och bryter mot EU-lag. Det faktum att Storbritannien, vid tillfället då mannen ansökte om sin namnändring i Rumänien, hade lämnat EU var ”immateriellt” enligt domstolen.

Hélène Ludwig från homolobbygruppen ILGA säger i ett uttalande att domen kommer att ha en ”otroligt positiv påverkan på transpersoners juridiska ställning inom EU”.