PEDOFILI En barnskötare i Flens kommun har häktats misstänkt för grov våldtäkt mot ett förskolebarn, och flera nya anmälningar har inkommit sedan häktningen. Förskolan uppger att de nu ser över sina rutiner för att förhindra ensamarbete med barnen.

En man som varit anställd som barnskötare på en förskola i Flens kommun sitter nu häktad misstänkt för grov våldtäkt mot barn. Enligt anmälan ska mannen ha utsatt en flicka i förskoleålder för grova sexuella övergrepp.

Henrik Ljungqvist som är verksamhetschef för barn- och utbildningsförvaltningens organisation i Flen, säger att mannen varit anställd på förskolan i sex år. Det ska ha varit barnskötaren själv som berättade om anklagelserna mot honom.

— Det var personen själv som kontaktade rektorn, som omedelbart stängde av honom. Bara minuter efter ringde barnets familj som berättade samma sak, säger Ljungqvist.

Annan personal som arbetat med mannen på förskolan menar att man inte har sett några tecken alls tidigare. Nu ser förskolan över sina rutiner, framförallt vad gäller ensamarbete med barnen.

— Det har ibland förekommit ensamarbete vid öppning och stängning, vid blöjbyten och under sovstunder. Nu tar vi in extra personal under denna period för att undvika ensamarbete tills vi sett över rutinerna, säger Ljungqvist.

Sedan mannen häktades har flera nya anmälningar tillkommit från vårdnadshavare till barn på förskolan där mannen tidigare har arbetat.

— Vi arbetar just nu med att förhöra de vårdnadshavare som gjort anmälningar och skaffa oss en överblick av vad som påstås ha skett. Vidare väntar vi på analysen av de beslag som gjorts, säger senior åklagare Fredrik Beijar som leder förundersökningen.