INRIKES Regeringen föreslår en ny övervakningslag som ska underlätta angiveri mellan myndigheter och brottsbekämpande instanser för att effektivisera kampen mot organiserad brottslighet. Lagförslaget innebär bland annat att kommuner och banker blir skyldiga att lämna ut uppgifter till polis och andra myndigheter.

Den svenska regeringen har idag presenterat ett steg i sitt arbete mot organiserad brottslighet genom en lagrådsremiss. Förslaget innebär att statliga myndigheter, kommuner, regioner och skolor skulle bli skyldiga att lämna ut relevant information till brottsbekämpande myndigheter. Syftet ska vara att öka möjligheterna till informationsutbyte och på så sätt effektivisera brottsbekämpningen.

Vid en pressträff den 26 september 2024 presenterades förslaget, där justitieminister Gunnar Strömmer betonade vikten av ett förbättrat informationsflöde för att kunna trycka tillbaka den organiserade brottsligheten.

— För att trycka tillbaka den organiserade brottsligheten är det helt avgörande att centrala aktörer kan dela information på ett effektivt och enkelt sätt. I dag finns alltför stora hinder för detta – myndigheter och andra aktörer kan eller vågar inte dela information med varandra. Genom det lagförslag som regeringen beslutat om i dag fortsätter vi att riva sekretesshinder för att förbättra samhällets förmåga att förebygga och bekämpa brott, sa Strömmer.

Banker blir också skyldiga att ange

Förutom att dessa aktörer ska lämna ut information på begäran, ska de också på eget initiativ kunna överföra uppgifter som kan vara relevanta för att förhindra och utreda brott. Bland annat innebär förslaget att alla myndigheter, utom Försvarets radioanstalt (FRA), blir skyldiga att dela en persons kontaktuppgifter vid förfrågan från brottsbekämpande myndigheter.

Hälso- och sjukvården samt socialtjänsten omfattas inte av den generella uppgiftsskyldigheten som lagförslaget föreslår. Dock ska även dessa aktörer få bättre möjligheter att lämna information, framför allt i fall som rör våld i nära relationer. Regelverket föreslås förenklas och trösklarna för utlämnande sänkas, vilket förväntas leda till att nuvarande möjligheter att dela information utnyttjas bättre.

Ett annat viktigt inslag i förslaget är att banker och finansiella företag kommer att vara skyldiga att lämna ut uppgifter om enskilda på begäran. Dessa uppgifter kan vara avgörande för att förebygga, förhindra eller upptäcka brottslig verksamhet, exempelvis i arbetet mot penningtvätt och finansiering av kriminella nätverk.

Förslagen träder i kraft den 1 januari 2025.