UKRAINA Berlin har inga fler stridsvagnar eller andra tunga vapen att skicka till kriget i Ukraina. Dessutom har Olaf Scholz återigen sagt nej till en begäran från Zelenskyj om långdistansobotar.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyjs senaste turné i väst bjöd på svåra motgångar. Ursprungligen var ett toppmöte på den amerikanska ockupationsbasen Ramstein i Tyskland planerat, men detta ställde USA:s president Joe Biden in i sista stund.

Istället valde Zelenskyj att besöka London, Paris, Rom och Berlin under förra veckan i syfte att presentera sin ”segerplan” och framföra nya krav. Zelenskyjs plan för att besegra Ryssland var att få ännu fler vapen samt tillåtelse att använda Natos långdistansvapen mot mål på ryskt territorium – något som väst avvisat sedan Rysslands president Vladimir Putin varnat att en sådan utveckling skulle innebära ett krigstillstånd mellan Ryssland och Nato.

Under besöket i Berlin krävde Zelenskyj dels att den tyska regeringen hjälper Ukraina att snabbt ansluta till Nato och dessutom förser landet med kryssningsrobotar av modell Taurus i syfte att attackera strategiska mål i Ryssland. Förbundskansler Olof Scholz ska dock återigen ha nekat Zelenskyj.

Nyligen förklarade Scholz att även om Washington skulle ge grönt ljus för långdistansvapen från Nato mot ryska mål så skulle Berlin inte göra det.

— Vi kommer inte att göra det och vi har goda anledningar till detta, sa förbundskanslern.

Den tyska tidningen Bild har dessutom avslöjat att det tyska försvarsministeriet har beslutat att inte skänka några fler tunga vapen åt Ukraina. Detta gäller framförallt tunga stridsfordon, trots att den tyska försvarsmakten har omkring 300 Leopard 2-stridsvagnar kvar i sin arsenal. Enligt Bilds rapport tvivlar det tyska försvarsministeriet dessutom på att Ukraina kommer att kunna lansera en offensiv för att återta förlorat territorium inom den närmaste framtiden.