INVANDRING En ny utredning föreslår att alla asylsökanden ska bo på kollektiva mottagningar istället för i lägenheter runt om i landet. Man vill även begränsa deras rörlighet i samhället.

Lagen om eget boende, även känd som e-bo, innebär att asylsökanden har rätt att välja ett eget boende var de vill i Sverige istället för en av statens flyktingförläggningar. Hela 65 procent väljer den lösningen, vilket enligt migrationsminister Johan Forssell (M) ofta leder till trångboddhet och att de koncentreras till så kallade ”utanförskapsområden”.

Nu föreslår en statlig utredning att man ska göra på ett liknande sätt som Tyskland, Österrike och Frankrike och bara tillåta att man bor på Migrationsverkets mottagningscenter. Där kommer det framför allt vara kollektiva boendeformer framför enskilda lägenheter. Följden av att inte bo på förläggningen är ansökan om asyl dras tillbaka, men det kommer ändå gå att göra en ny ansökan och starta upp processen igen om personen följer reglerna igen.

Dessutom ska man begränsa icke-svenskarnas rörlighet i viss mån genom att de bara får vara i det län där deras boende är. Detta kommer gälla under hela den tid som asylprövningen pågår. För att lämna länet kommer det krävas tillstånd och det kommer bara vara vid specialiserad läkarvård, skolresor eller släktbesök.

För att se till så att dessa regler följs ska det i en del fall finnas anmälningsplikt, men man ska även använda sig av tekniska lösningar för att kontrollera närvaron.

— Det är en digital avläsning av mottagandekortet i kombination med stickprovskontroller, säger utredaren Ingela Fridström.

Forssell tror att de här förändringarna ska göra så att processen med asylprövningen tar kortare tid, att det blir lättare att hålla kontakt när alla bor under mer kontrollerade former samt att det blir lättare att utvisa den som nekas asyl.