TYSKLAND Merz tycker sig nu ha funnit den enda vägen att stoppa statsskuldens tillväxt i ett läge, där etablerade verktyg saknas för att ”mobilisera kapital på ett sätt så att det gynnar nationen”.

En av den tyska förbundsdagens mest medialt uppmärksammade politiker, CDU-ledaren Friedrich Merz, som är oppositionskoalitionens förbundskansler-kandidat, rekommenderar nu en drastisk åtgärd som, menar han, ska motverka Tysklands starka tendens att samla på sig skulder.

När han talade till sina konservativa vänner under ”unionskollegan” CSU:s partidagar förra lördagen, inledde Merz med att anklaga den sittande koalitionsregeringen för att ”obekymrat samla på oss enorma skulder”.

Enligt CDU-ledaren krävs det nu att privat kapital ställs till förfogande för att ”skuldbromsen ska kunna dras åt” och han uppmanade i sitt anförande publiken att föreställa sig att regeringen ”i rimlig takt mobiliserar” 10 % av 2,8 miljarder euro från privata konton för att sedan investera dessa pengar i offentlig infrastruktur.

— Det är inte så att vi saknar kapital i sig – det vi saknar är rimliga verktyg för att mobilisera detta kapital på ett sådant sätt att det gynnar vårt land, fastslog han.

Merz utspel kan ses i ljuset av det faktum att Tysklands ekonomiministerium nyligen släppte en prognos som visar en minskning av landets BNP under 2024 med 0,2 % – en kraftig nedgradering från den tidigare prognostiserade ökning på 0,3 %. Detta innebär det andra lågkonjunktur-året i rad för ”EU:s ekonomiska kraftpaket”, vilket oroar EU-politiker både i och utanför Tyskland.

Tysk krigsekonomi

Russia today konstaterar att diskussioner kring och kritik mot en avgörande orsak till den tyska ekonomins kräftgång i allmänhet överlåts till ”extrema krafter” och påminner i sammanhanget om att Tyskland enligt Kiel Institute for the World Economy är den näst största ”försvar-stödgivaren” till Ukraina, efter att ha tillhandahållit landet över 10 miljarder euro (11,19 miljarder dollar) i utrustning och vapen från januari 2022 till juni 2024.

Men utöver detta har Berlin, uppskattar tankesmedjan, också försett Kiev med nästan 5 miljarder dollar i humanitärt och ekonomiskt bistånd under samma period.

Oppositionspartier som invandringskritiska Alternativ för Tyskland (AfD) och vänsterinriktade Sahra Wagenknecht Alliance (BSW) har upprepade gånger fördömt såväl de tyska vapenleveranserna till konfliktområdet, som de ekonomiska sanktionerna mot Ryssland. De hävdar att den nuvarande regeringens politik skadar den tyska ekonomin och potentiellt kan leda till ett fullskaligt krig mellan Nato och Ryssland.