SKOLA Nästan hälften av Sveriges niondeklassare har utsatts för brott under det senaste året, där stöld är det vanligaste brottet. Samtidigt visar undersökningen en minskning av fysiska sexuella kränkningar, där nivån enligt undersökningen ska vara den lägsta sedann 2015.

Enligt Brås skolundersökning har nästan hälften av Sveriges niondeklassare uppgett att de utsatts för brott någon gång under de senaste 12 månaderna.

Över hälften uppgav även att de hade deltagit i brott. 45,3 % av eleverna som svarat på undersökningen uppger att de utsatts för stöld, misshandel, hot, rån eller sexualbrott det senaste året. Det vanligaste brottet är stöld. Den andelen är ungefär på samma nivå som mätningen från 2021 men då ska utsattheten ha legat på en något högre nivå. Utsattheten för sexualbrott ska enligt undersökningen vara på den lägsta nivån sedan 2015.

— Det är färre unga som uppger att de blivit utsatta för fysiska sexuella kränkningar eller att de blivit tvingade till sexuella handlingar jämfört med tidigare undersökningar, säger Aravella Lejonstad, utredare på Brå, i ett pressmeddelande.

Samtidigt uppger fler än fyra av tio flickor att de fått bilder med sexuellt innehåll skickade till sig utan att de bett om det. De senaste åren har även andelen unga som blivit utsatta för kränkande kommentarer på nätet ökat avsevärt.