UKRAINAKONFLIKTEN Ryska specialstyrkor har evakuerat en amerikansk medborgare som spionerat för Rysslands räkning i Donetsk. Enligt ett uttalande från Folkrepubliken Donetsk var hans information avgörande för att inta staden Vuhledar.

Det var i början av oktober som ukrainska styrkor retirerade från den strategiskt viktiga staden Vuhledar i Donetsk, som ryssarna kallar för Ugledar. Staden ligger på en kulle och består till stor del av sovjetiska cementhöghus, vilket har fungerat som ett fort för ukrainarna.

Nu rapporterar Telegramkanalen ”Russians With Attitude” att en amerikansk medborgare kallad ”Kenneth M” har evakuerats av ryska trupper från Vuhledar. Enligt uppgift ska han ha ”skickat koordinater för viktiga mål” till ryska trupper. Underrättelserna från amerikanen ska framförallt ha varit avgörande för att ryssarna skulle kunna inta byn Bogojavlenka vid Vuhledar-frontlinjen.

Telegramkanalen citerar också ett uttalande från civilförsvarshögkvarteret i Folkrepubliken Donetsk där det står att rysk säkerhetstjänst tillsammans med en rad militära enheter deltog i operationen att evakuera amerikanen.

”I två år under den särskilda militäroperationen stannade Kenneth M. (namn ändrat) i Ukraina och försåg Ryssland med värdefull underrättelseinformation som möjliggjorde precisionsattacker mot fienden, vilket minimerade skador på civil infrastruktur och den lokala befolkningen”, står det vidare i meddelandet.

Just nu förbereds politisk asyl i Ryssland för amerikanen.