UNDERRÄTTELSEVERKSAMHET EU måste enligt den nu presenterade rapporten av Finlands förre president snarast ge grönt ljus för en ”fullfjädrad underrättelse-samarbetstjänst på unionsnivå”.

I sin genomgripande granskning av blockets beredskap för krig och kris som presenterades på onsdagen, skriver den finske ex-presidenten Sauli Niinistö att EU behöver en egen underrättelsetjänst för att hjälpa länderatt avvärja hot, sabotörer och utländska agenter som verkar i huvudstäder över hela kontinenten genom ständigt ökande informationsdelning”.

Uppdraget: "Beredskapsapport med förbättringsidéer"

Det var i mars som Niinistö – Finlands president i mer än ett decennium – fick i uppdrag av EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen att snarast möjligt leverera en detaljerad rapport om unionens beredskap för krig och civilförsvar, tillsammans med förbättringsförslag.

I sin nu framlagda studie ålägger Niinistö EU att utveckla en ”fullfjädrad underrättelse-samarbetstjänst på EU-nivå, som kan tjäna de strategiska och operativa behoven”, samtidigt som han framhåller det livsnödvändiga att ”ett anti-sabotagenätverk ämnat att skydda infrastrukturen” bildas.

Mer arbete behövs enligt Niinistö vidare läggas på ”raffinerandet av metoderna för arbetet mot spionage inom EU-institutionerna”, något som han särskilt betonade efter att i sällskap med von der Leyen ha presenterat en plan, där det påminns

  • dels om alla dessa diplomater, som genom åren utvisats från världsdelens huvudstäder på grund av spioneri-anklagelser.
  • dels om hur just Bryssel med alla sina hundratals institutioner och ambassader kommit att bli blivit en het plats för agentverksamhet.

Ett annat centralt tema i ex-presidentens rapport är Ukrainakonfliktens – och i synnerhet Rysslands – bidrag till det kaos som han menar för närvarande råder inom unionen till stor del orsakat av fenomen såsom

  • drönare övervakandes arméns träningsplatser.
  • avstyrda mordförsök på dess befäl.
  • attacker mot undervattensinfrastruktur.

— Västerländska allierade delar redan underrättelser – genom Five Eyes-nätverket som knyter samman byråerna i USA, Australien, Kanada, Nya Zeeland och Storbritannien – och en motsvarande EU-byrå borde fokusera på att använda information som redan är i omlopp, betonade Niinistö vid onsdagens presentation och sammanfattade:

— Vi måste lita på varandra.

Von der Leyen valde ett något annat fokus i sin kommentar:

— Vi vet alla att underrättelseinhämtning i första hand är medlemsstaternas ansvar. … Vi bör satsa på att förbättra informationsflödet, informationsinsamling och underrättelseinsamling.

Föreslår ny "samarbetslag"

— Det finns många andra områden, där blocket behöver stärka sin beredskap för konflikter, fastslog Niinistö och föreslog en ny EU-lag för beredskap som ”fastställer de principer, standarder och mål under vilka länder har att samarbeta”.

Säkerhetsbyråer måste också ”göra det så svårt som möjligt för fientliga utländska underrättelsetjänster att verka var som helst i EU”, avslutade den finske ex-presidenten Sauli Niinistö.