SVERIGE På grund av Sveriges lagar om ”oaktsam våldtäkt” bör män undvika tillfälliga sexuella kontakter, speciellt under berusning. Detta råd gav advokaten Kristina Bandrup i SVT:s ”Sverige möts”.

Det var i senaste avsnittet av debattprogrammet Sverige möts på SVT som den så kallade samtyckeslagen och brottet ”oaktsam våldtäkt” diskuterades. Enligt lagen har män ansvar att ta reda på om samtycke till varje moment i en sexakt finns och kan i annat fall man dömas för våldtäkt, trots att man saknar uppsåt att våldta.

Lagen har tidigare kritiserats av bland annat Advokatsamfundet för att den skapar en omvänd bevisbörda, med andra ord att en åtalad måste bevisa sin oskuld istället för vice versa.

I programmet deltog advokaten Kristina Bandrup, som framförde kritik mot lagen.

— Den här lagen är jättefint i teorin men den fungerar inte i praktiken, säger hon.

— Det är ganska orättvist för män som inte kan tala för sig, som inte kan snacka. Verbalt svaga män, de döms enligt min uppfattning.

Mot sig hade Bandrup jämställdhetsministern Paulina Brandberg (L), som försvarade lagen genom att upprepa att ”det är viktigt att det inte är en presumtion att kvinnors kroppar är tillgängliga om man inte gör fysiskt motstånd”.

Kristina Bandrup har dock ett tydligt råd till män som vill undvika att dömas för oaktsam våldtäkt:

— Unga män kanske inte ska ha sex på fyllan den första gången. Undvik one night stands om du är berusad.

— Om du misstänks för våldtäkt så får du som man en förklaringsbörda, och om du dessutom varit berusad har du dels en nedsatt omdömesförmåga och dessutom kanske svårt att minnas varje detalj, förklarar Bandrup.