FILM. Lashana Lynch klagar redan på all rasism hon får motta på grund av att hon ska ersätta eleganta Vita män i rollen som James Bond i kommande film. 007-filmen No Time to Die kommer också att handla om rasism.

Den rasifierade Lashana Lynch tränger ut Vita medelålders män i agentrollen som James Bond. Reklambild.

Nu har ryktet förvandlats till officiellt meddelande: En ny agent 007 kommer att ersätta de Vita män som hittills spelat agent James Bond på filmduken sedan år 1962.

Filmen kommer att ha den olyckbådande titeln No Time to Die (”Ingen tid att dö”); men redan hoppas många James Bond-entusiaster att Lashanas rollfigur snabbt ska avlivas.

Movieweb kallar tilltaget för ”ett historiskt ögonblick för en av filmindustrins mest långlivade varumärken”.

Lashana Lynch är känd för sin roll den serietidningsbaserade actionfilmen Captain Marvel. Hon kommer inte att ha en transsexuell roll och bli James Bond i No Time to Die. Istället kommer James Bond att pensioneras och leva i exil medan Lashana får ett nytt rollnamn – Nomi – när hon tar Bonds plats som MI6:s agent nummer 007.

Lashana Lynch talar i en intervju om den rasism hon utsätts för.

— Jag är en svart kvinna, om det var en annan svart kvinna som fått rollen, skulle det ha varit samma snack, hon skulle attackerats på samma sätt och utsatts för samma övergrepp. Jag behöver helt enkelt påminna mig själv om att diskussionen finns och att jag är en del av något som kommer att vara mycket, mycket revolutionerande.

No Time to Die fortsätter flera år efter händelserna i Spectre. Bond dras tillbaka från aktiv tjänst av sin kollega Felix, återigen spelad av Jeffrey Wright, vilket gör att han kommer att möta en ny dödlig skurk som heter Safin, spelad av egyptiern Rami Malek.

007 stödjer nu Black Lives Matter
— Jag ville inte slösa bort en möjlighet när det gällde vad Nomi kan tänkas representera. Jag sökte efter minst ett ögonblick i manuset där den svarta publiken skulle nicka instämmande med sina huvuden, uttrycka missnöje över hur verkligheten är, men glada att se deras verkliga live representerade [i min agentroll]. I varje projekt jag är en del av, oavsett budget eller genre, måste de svarta erfarenheter som jag presenterar vara hundra procent autentiska, säger Lashana Lynch till den judiska tidskriften Harper’s Bazaar.

Tidskriften har även en fotoserie på henne som kanske bättre än några andra pressbilder representerar vilken prägel det judiska filmbolaget Metro-Goldwyn-Mayer sätter på 007-filmen med sin nya skådespelerska.

Filmen är regisserad av den kinesiske amerikanen Cary Joji Fukunaga. Den två timmar och tre kvart långa actionrullen skulle ha haft premiär i våras men det har skjutits på framtiden vilket beror på att biografer på många håll är stängda under rådande coronapolitik. Om det går – beroende på coronapolitiken till våren – ska filmen upp på biograferna 21 april nästa år.

Anpassning till politiskt korrekta lösningar för den annars självständiga James Bond-karaktären är inget nytt. Bland annat pekade Roger Moore ut den afrikanska kvinnan Grace Jones i Bondfilmen A View to a Kill som ”kvinnan i röd klänning”, istället för ”den svarta kvinnan”, och i Casino Royale antyddes det att Daniel Craigs Bond hade homosexuella erfarenheter.

I Goldfinger tvingades man till politiskt korrekta lösningar i manus, genom att förvandla ärkeskurken Auric Goldfinger från stenrik judisk terroristledare till att bli Vit tysk, vilket kan förklara att Blofeld bröt på tyska istället för på jiddisch.


  • Publicerad:
    2020-11-07 13:05