INRIKES Aftonbladets Lena Mellin konstaterar motvilligt i en krönika att det svenska samhället inte fungerar. Hon pekar bland annat på energikrisen, med räkningar ingen har råd att betala och hotet om frånkopplad el.

Aftonbladets Lena Mellin skriver på juldagen en krönika med rubriken Låt oss inse att samhället inte fungerar. Enligt Mellin är det en ”väldigt farlig utveckling” just nu som ”innehåller dynamit”:

Elen är så dyr att regeringen vill vräka tiotals miljarder över hushåll och företag i södra Sverige. Oppositionen vill dessutom inrätta en elräkningsakut så att kunderna, trots elstödet, kan få en avbetalningsplan för räkningarna. Statliga Svenska kraftnät varnar för så kallade frånkopplingar, att elen stängs av för vissa konsumenter till förmån för högprioriterade som vården och industrin.

Mellin pekar på andra saker som inte fungerar: De halvårslånga köerna för att få ett pass, kaoset på Arlanda, att post inte kommer fram eller i bästa fall är kraftigt försenad och att tåg inte kommer fram i tid eller helt enkelt ställs in.

Den socialdemokratiske proffstyckaren tar dock inte upp Sveriges kollapsade sjukvård, massinvandringen eller de gängkriminella krigen i de svenska städernas invandrarförorter. ”Det handlar inte om en kollaps”, menar Melin. ”Men mycket av det vi tror ska fungera gör inte det”.

Dessutom konstaterar Mellin att det icke-fungerande samhället kan vara en grogrund för radikala förändringar:

Politiskt gynnar det populistiska krafter på höger- eller vänsterkanten. De kan använda posten, tågen eller elen - eller alltihop - som bevis för att inget, absolut inget, fungerar. Samhället måste ta nya, radikala tag.

En annat möjlighet är att människor tar saken i egna händer. Vänder samhället ryggen. Bygger upp ett eget alternativ, ett eget rike med egna lagar.

Att den så kallade tilliten till staten varit hög i Sverige kallar Mellin för en ”juvel” som ”binder oss samman” och ”skapar lugn och ro”. Men hon konstaterar samtidigt att denna ”tillit” inte ”tål vad som helst” och att den nu är under stark press.