PROPAGANDA För andra dagen i rad påstår Aftonbladet att vitryska soldater befinner sig i Ukraina.

Under gårdagen skrev Aftonbladet och reportern Emil Forsberg följande i Aftonbladets liverapportering från kriget i Ukraina: ”Belarusiska [vitryska, reds anm.] soldater befinner sig nu på ukrainsk mark, uppger Ukrainas parlament på Twitter.” Påståendet från Ukrainas parlament presenterades sedan som fakta på Aftonbladets löpsedel.

Tweeten som Ukraina skickats ut kan läsas på Politico liksom svaret från USA i ett officiellt uttalande till media om att det är ”inte bekräftat att vitryssarna har gått in i Ukraina, vi har inte sett någon indikation på det”. Att inte ens USA passar på att sprida uppgifterna kan tyda på att det sanningshalten i Ukrainas påståenden är tvivelaktig.

Utöver detta har Vitrysslands president – i Aftonbladet kallad för ”landets diktator” – förnekat att man sänt in soldater i Ukraina. Aleksandr Lukasjenko sade timmarna innan Aftonbladet gjorde sina påståenden att man inte har för avsikt att ansluta sig till rysk militär i Ukraina. Däremot har man skickat soldater för att skydda gränsen mot Ukraina och Polen.

Idag påstår återigen Aftonbladet att Vitryssland har gått in i Ryssland. Detta sker i samma liverapportering, nu av skribenten Nora Fernstedt.

Svensk mainstream-media, i synnerhet Aftonbladet, har sedan krigets början hämtat huvuddelen av sina uppgifter från den ukrainska propagandan och sedan presenterat overifierade uppgifter som sanning.

I tider som dessa uppmanar Nordfront sina läsare att vara källkritiska till påståenden som sprids i mainstream-medier och inte bidra till att sprida felaktig och obekräftad information. Fråga dig alltid vem som sprider desinformationen och vad för syfte uppgiftslämnaren kan ha.

Rättelse: I artikeln kallades landet Vitryssland för Belarus, vilket nu har rättats till. Nordfronts redaktion ber om ursäkt.