DJUR & NATUR Guinnes World Records har upptagit den 21-åriga hönan Peanut som den nu äldsta levande hönan. Trots att hon var väldigt nära att aldrig ta sig ur ägget bor hon ännu med sin ägare, som i sin tur menar att den gamla hönan kommer slå fler åldersrekord

Hönan Peanut är såvitt man vet för tillfället den äldsta hönan vid liv. Hon har spenderat sina drygt 21 år och 300 dagar på en bondgård i Michigan, USA. Guinness World Records har erkänt hennes höga ålder baserat på fotografier på Peanut som man säger sig ha kunnat datera bakåt i tiden. Även veterinären Julia Parker bekräftar att hon mötte Peanut redan 2003. Det var dock nära att ägget som den åldriga fågeln ursprungligen befann sig i hade kasserats enligt hennes ägare Marsi Parker Darwin:

Hennes [Peanuts reds. anm.] mor hade kläckt flera kycklingar och var upptagna med dem och ett ägg var kallt, och jag antog också, dött. So jag gick ner till vår damm för att kasta det i vattnet så det inte skulle locka till sig djur. Då trodde jag att jag hörde ett ljud och höll ägget nära örat. Och rätt som det var, ett pip hördes där inifrån - och mot alla odds, för jag var säker på att det hade legat i boet i minst en dag. Ägget var kallt men något levde och mådde bra där inne så jag bestämde mig för att peta ut det, och så gjorde jag.

NPR:s artikel om Peanut.

Det visade sig i efterhand att hon saknade en del av sin näbb som används för att söndra skalet, och således inte kunde ta sig ut ur ägget för egen maskin.

Nyckeln till det långa livet okänd

Som i de flesta historier med långlivade varelser så brukar frågan ställas vad hemligheten bakom den höga åldern är. Peanuts ägare svarar dock att hon inte är säker på den saken men att hon ”kanske” har fått lite specialbehandling på grund av sin speciella personlighet.

— Peanut var definitivt en favorit – delvis för att hon inte trodde att hon var en höna. Hon hoppade upp i mina armar vid varje chans hon fick, hon gillade att åka med i min ficka om det var möjligt, säger Parker Darwin.

Den gamla fågeln lever numera inomhus i en bur med sin 15-åriga dotter och deras dagar består mest av att sova och äta. De gillar även att sitta i sin ägares knä medan hon tittar på tv.

En normal livslängd för höns brukar vara omkring 5-10 år. Den höna som hittills uppnått den högsta åldern är Muffy som avled vid 23 års ålder 2011, men Parker Darwin menar att Peanut ännu har goda chanser att slå det rekordet:

— Det hoppas jag verkligen! Jag menar, hon har artros, hon vinglar runt lite och faller på ansiktet lite nu och då. Men det gör ju jag också, så jag tror hon kommer fortsätta ha det bra.