USA InfoWars Alex Jones har dömts i ett förtalsmål kopplat till hans tidigare förnekelse av skolskjutningen i Sandy Hooks 2012. Enligt det senaste beslutet ska Jones betala ytterligare motsvarande 460 miljoner kronor till föräldrar till ett barn som dödades i attacken.

Klipp från förtalsrättegången mot Alex Jones och InfoWars.

Amerikanen Alex Jones från ökända InfoWars har i flera år förnekat att en skolskjutning som skedde 2012 på orten Sandy Hooks i Connecticut var på riktigt. Jones har hävdat att allt hittades på för att stärka landets antivapenlobby och han har bland annat kallat föräldrar till offren för ”krisskådespelare”.

Offrens föräldrar har efter det hävdat att de utsatts för långtgående trakasserier av Jones följare, vilket är bakgrunden till det pågående förtalsrättsprocessen mot Jones och InfoWars. Tidigare har Nordfront bland annat skrivit om hur det lett till att InfoWars ansökt om konkurs.

Nu har Jones dels dömts att betala 4,1 miljoner dollar i skadestånd till föräldrarna, som dock krävde 150 miljoner dollar av honom. Under fredagen kom också nästa smäll för Jones: Juryn beslutade att han dessutom ska betala 45 miljoner dollar i en ”straffavgift” till föräldrarna, vilket motsvarar cirka 460 miljoner kronor.

Enligt nyhetsbyrån AP används denna ”straffavgift” vid ”särskilt allvarliga brott” i syfte att avskräcka andra från att göra något liknande.

Alex Jones har under förhandlingarna kallat målet för en ”häxjakt” och rättsprocessen för en ”skenrättegång”. Samtidigt har han hävdat att han inser hur oansvarigt det var att sprida budskapet att skolskjutningen var fejk och att han numera tror att den verkligen ägt rum.

— Särskilt sedan jag träffade föräldrarna, det är 100 procent sant, sa han under rättegången.

Under rättegången ska Alex Jones advokater dessutom ha klantat sig rejält och av misstag skickat en hel digital kopia av Alex Jones telefon till målsägarnas biträden. Den digitala dumpen innehöll flera sms och mejl om Sandy Hooks som Jones tidigare hävdat att han inte kunde hitta när motståndarsidan velat använda dem som bevis.