INTERVJU. Inför stöddemonstrationen till Gyllene gryning i lördags var Nordfront i kontakt med Emil Hagberg som i egenskap av nästeschef var en av arrangörerna. Jag har nu valt att åter ta kontakt för att kolla av hur allting gick.

EmilHagberg2

God dag, Emil! Hur står det till?
Hej! Det är bara bra, tack.

Med facit i hand, hur tycker du att allt gick i lördags?
Jag tycker att allt gick väldigt bra förutom min enda anmärkning som är på vår ljudkälla. Tyvärr blev ljudet från exempelvis Blombergs tal lite ”grumligt”.

Är du nöjd med deltagarantalet?
Vi hade räknat med mellan 60 till 80 deltagare i och med den sena utannonseringen. Vi blev totalt 93 stycken, funktionärer inräknat. Så ja, efter våra egna uppskattningar är det bra.

Jag hoppades att vårt rykte och det faktum att demonstrationen råkade sammanfalla med kristallnatten skulle skrämma bort de borgerliga nationella. Jag kan i efterhand konstatera att så också blev fallet. Den absoluta lejonparten av deltagarna var våra egna medlemmar och aktivister, främst från Mälardalen och Dalarna.

Enligt diverse troll här på Nordfront blev ni runtkörda och totalt slaktade av de s.k. antifascisterna. Vad har du att säga om det?
Det ligger så klart i våra fienders intresse att framställa oss som så svaga som möjligt. Även vissa som tycks dela våra åsikter tror att vi tjänar på att framställas som svaga mobboffer.

Faktum är dock att vi var problematiska att ha att göra med för både polisen och de tänkta mötesstörarna. Alla konfrontationer som uppstod var på våra villkor, d.v.s. att vi startade dem. Även om ”vänstern” kommer att vägra medge det, så var nog det här så långt ifrån en foglig SD-demonstration man kan komma.

Vi genomförde flera lyckade utbrytningar från polisens avspärrningar och skingrade pöbeln vid ett par tillfällen. Det ryktas även att vi med hjälp av allsköns projektiler kom åt våra ovänner på avstånd. Om så var fallet låter jag dock tills vidare vara osagt.

Tittar man på filmmaterial från demonstrationen så ser Stockholm ut att stundvis ha varit rena krigszonen i lördags. Var det lika kaotiskt som det såg ut?
Ja, mellan oss och polisen var det stundvis kaotiskt då dom var betydligt mer målmedvetna och aggressiva än ”vänstern”. Polisen verkade dock underbemannad och flera poliser var påtagligt skärrade och tappade fattningen. De borde kanske förflyttas till lugnare miljöer som till exempel så kallad inre tjänst.

Kände du någon gång att det höll på att bli lite väl hett om öronen?
Inte direkt faktiskt. ”Vänstern” undvek direktkontakt med våra aktivister genom att skingras i den mån de kunde. De gånger de inte lyckades slinka undan hade vi god kontroll på situationen. Det vi inte kunde värja oss mot fullt ut var kastade föremål. Våra sköldbärare gjorde dock ett fenomenalt jobb.

Vad tycker du om polisens agerande under dagen?
Så länge de är på plats gör de ett uselt jobb, det vill säga – deras närvaro är inte önskvärd. Vår största antagonist på offentliga aktiviteter har alltid varit polisen, alltså systemet självt. Så länge dialogpoliser och allt vad de kallas inte ringer oss från Hawaii och bara ”kollar läget” under demonstrationer, kommer jag alltid underkänna deras insats.

Är du stolt över dina deltagande kamrater, skötte de sig bra?
Ja. Det bör förtydligas: Dessa människor är helt jävla fantastiska! Ta bara Niklas Frost som exempel. Han har offrat sig otroligt mycket för kampen redan men befann sig ändå ständigt i främsta ledet under lördagen. Ibland undrar man hur sådana starka och offervilliga människor kan uppstå i ett så degenererat samhälle. Även Blomberg, vår talare, brände av ett radikalt och starkt tal!

jk

Sköldattacken som fångades på film av en utomstående var i det närmaste episk enligt min mening, fanns det fler tillfällen som detta när verkligen våra aktivister stod ut för att nyttja rätten till självförsvar?
Ja, jag bevittnade själv flera stordåd. Tyvärr så kan orden ”självförsvar” och ”nationalsocialist” inte förenas rent juridiskt i det här samhället och därför kan dessa handlingar klassas som illegala och kanske därför inte kan visas upp för allmänheten.

Har du pratat mer med den skadade aktivisten?
Ja, jag ringde honom och han verkade må bra. Han kände naturligtvis till att sådant här kan hända men tyckte så klart att det var olyckligt att just han själv drabbats.

Rödingar på diverse forum påstod ju att det var du som hamnat på sjukhus!?
Jag nåddes av ryktet att jag skulle blivit misshandlad efter att demonstrationen var avslutad. Vi kunde snabbt dementera det med hjälp av en bild på Twitter.

Jag tror dock att det var ett ärligt misstag av våra ovänner eftersom de naturligtvis själva känner till hur lätt det är att motbevisa ett sådant påstående med t ex sociala medier. Lite klantigt var det kanske av dem om de är måna att få något förtroende från omvärlden.

För övrigt verkar Stockholmspolisen ha en motsatt uppfattning eftersom jag själv är misstänkt för misshandel på en ”vänsterextremist” under ett tillfälle när vi fick närkontakt med pöbeln.

Finns det något som kunde gjorts annorlunda och bättre att tänka på tills nästa gång?
Naturligtvis kan man göra allt bättre, till exempel borde vi blotat till gudarna innan så att det inte hade behövt regna, så där fick vi bakläxa!

Ärligt talat så finns det mycket man göra bättre, det gör det alltid, men allt som allt är jag nöjd!

Något övrigt du vill tillägga?
Ja stort tack för intervjun. Nu ska jag gå och lyssna på HeyselKristallnatt.


  • Publicerad:
    2013-11-11 23:42