Dagens datum 2 december: Efter en tysk bombning läcker stora mängder senapsgas ut från ett allierat båtvrak. Omkring tusen civila avlider och många av dessa lär ha dött i onödan eftersom de inte sökte sjukvård, vilket berodde på en mörkläggning beordrad av Churchill.

BurningAtBari

mustard1Den 2 december 1943 sänder Luftwaffe ut 105 Junkers Ju 88 till hamnen vid Bari i sydöstra Italien, som vid denna tid kontrolleras av de allierade. Kommendören för de brittiska luftstyrkorna i Nordafrika, flyggeneralen Arthur Coningham, trodde att tyskarna redan hade förlorat luftkriget och hade samma dag uttalat: ”Jag skulle betrakta det som en personlig förolämpning om fienden skulle sända ett enda plan över staden.”

Den tyska Luftwaffe-bombningen kom som en total överraskning för både Coningham och de andra som var stationerade i hamnen vid Bari och var mycket framgångsrik. På en timme lyckades tyskarna sänka 28 fartyg vid Bari och därmed fördröja den allierade framryckningen i Italien.

Ett av de fartyg som sänktes var det amerikanska militärlastfartyget John Harvey som hade sänts med en hemlig last med 2000 M47A1-senapsgasbomber, motsvarande 100 ton. Syftet var att ha senapsgasen ”i reserv” i Europa. Den amerikanske presidenten Franklin D. Roosevelt uttalade sig offentligt starkt emot bruket av kemiska stridsmedel.

Vid bombningen fattade John Harvey eld och exploderade vilket ledde till att hela lasten med dödlig senapsgas hamnade i vattnet och förångades. Detta orsakade en katastrof – inte minst för italienska civila.

2guerr3867

Av den allierade marinpersonalen föll ungefär 1000 offer för bombningarna. Av den militära personalen vårdades även 628 personer för senapsgasskador och av dem avled närmare 100 inom en månad.

BariShipsBurning

För de italienska civila vid hamnen såg det betydligt värre ut. Även om det inte finns några exakta uppgifter uppskattar den amerikanske författaren och historikern Rick Atkinson att omkring tusen civila dog till följd av den allierade senapsgasen. I boken The Day of Battle: The War in Sicily and Italy, 1943–1944 berättar Atkinson om den misär som uppstod i Bari som tvingade tusentals civila att lämna staden. Atkinson förklarar även hur den allierade mörkläggningen gick till.

Det var den brittiske premiärministern Winston Churchill som beordrade att alla brittiska dokument skulle förfalskas och alla referenser till senapsgas strykas. Alla som skadats eller avlidit på grund av den senapsgasen skulle listas som ”brännoffer för fientliga handlingar”. Mörkläggningen fortsatte under lång tid, men 1967 började författaren Glenn B. Infield att nysta i historien i sin bok Disaster at Bari. Andra historiska författare började också söka reda på sanningen, men det dröjde ända till 1986 innan den brittiske regeringen erkände att det var den egna senapsgasen som hade orsakat katastrofen.

Winston Churchill, en odömd krigsförbrytare.

Winston Churchill, den notoriske krigsförbrytaren som aldrig dömdes.

Det var inte enbart senapsgasen som orsakade katastrofen utan också själva mörkläggningen. Den australiensiske flottofficeren Mac Gregory, som deltog i kriget på de allierades sida, har kommenterat händelsen och konstaterar i likhet med många andra: ”Det råder ingen tvekan om att hans (Churchills) insisterande på hemlighållande kan ha orsakat fler dödsfall, eftersom offren, särskilt italienska civila, skulle kunna ha sökt rätt behandling för sina skador bara de känt till den verkliga orsaken”.

Rekommenderad läsning:
The Day of Battle: The War in Sicily and Italy, 1943-1944

Artikeln publicerades ursprungligen 2013-12-02.


  • Publicerad:
    2017-12-02 00:01