MÅNGKULTUREN. På fredagsförmiddagen tvingades en ung kvinna av en stadsbuss i mångkulturella Malmö, eftersom hon enligt chauffören visade för mycket hud. Detta skulle enligt busschauffören strida mot ”Skånetrafikens policy”.


Utdrag från Amanda Hanssons facebooksida. Skärmbild.

Det var under fredagsförmiddagen strax före lunchtid i mångkulturella Malmö, som Amanda Hansson i värmeböljan klev på stadsbuss nummer 3 mot Värnhem. Det var 27 grader varmt och Amanda var ledigt sommarklädd i shorts och linne.

– Jag hade, som vilken annan människa som helst, anpassat kläder efter väder, skrev Amanda senare i ett inlägg på Skånetrafikens facebooksida.

Hon steg på vid Södervärn, men då hon registrerade sitt resekort stoppades hon av chauffören som ville prata med henne.

Du kan inte gå klädd så på våra bussar. Du får klä på dig, du visar alldeles för mycket”, ska busschauffören ha sagt till Amanda. Som förklaring hänvisade busschauffören till ”Skånetrafikens policy gällande klädsel i kollektivtrafiken”.

Amanda protesterade, men fick veta att hon inte fick åka med om hon inte ”klädde på sig”. Amanda steg av bussen och skrev senare ett inlägg på Skånetrafikens facebooksida där hon berättade om händelsen. Hon var både arg och kände sig offentligt förnedrad.

Inlägget har väckt heta känslor och många kräver att busschauffören avskedas.

Amanda menar att Skånetrafiken borde ge sina chaufförer tydligare riktlinjer för vad som gäller.

– Nu känns det som att han bara hittade på något. Jag är ledsen och upprörd över situationen. Det enda jag ville var att åka buss och så blev det såhär, säger Amanda.

Mark Fenzel vid Skånetrafikens verksamhetsjour har, efter att händelsen uppmärksammats både i media och sociala medier, uppgett att den policy som chauffören hänvisat till inte alls existerar.

Bussföretaget Nobina, som bedriver stadstrafiken i Malmö, och Skånetrafiken meddelar att föraren är avstängd i väntan på utredning.

Källor:
Amanda fick inte åka buss i Malmö – var för lättklädd
Amanda Hanssons facebooksida
Amanda tvingades gå av bussen – var ”för lättklädd”


  • Publicerad:
    2019-07-28 12:50