UTRIKES. En amerikansk missionär har blivit dödad efter att ha landstigit på North Sentinel Island, som är hem till en av de mest aggressiva stammarna på planeten.

Den amerikanske missionären John Allen Chau dog då han under förra veckan landsteg på North Sentinel Island, del av den indiska ögruppen Andamanerna, som är hem till en av de mest aggressiva stammarna i världen.

Invånarna på ön tros ha undvikit kontakt med omvärlden under hela 60 000 år. Ett exempel på invånarnas aggressivitet kommer från sökarbeten efter tsunamikatastrofen år 2004 då en helikopter besköts med pilar från ön.

Trots urinvånarnas rykte tog sig amerikanen till ön med hjälp av lokala fiskare. Enligt lokal media kan syftet ha varit att sprida kristendomen till stammens medlemmar, något som ännu inte klarlagts. Efter att ha blivit avsläppt utanför ön tog han sig i land med en kanot, varpå han angreps av stammen.

Morgonen därpå fick fiskarna syn på Chaus kropp, full av pilar och delvis täckt av sand. Kroppen har dock ännu inte kunnat hämtas. De sju fiskare som hjälp Chau ta sig till ön har nu gripits av indisk polis.

Den indiska regeringen undantog tidigare i år ön från reglerna om generellt tillträdesförbud fram till den 31 december år 2022, vilket innebär att utomstående kan besöka ön. Detta är ett beslut som kritiserats av bland andra Survival Internationals direktör Stephen Corry, som menar att regeländringen riskerar att försätta både stammen och utomstående i fara.

Den nu döde mannen hade enligt indisk polis besökt ön cirka fem gånger vid tidigare tillfällen.

Källor:
American missionary slain by volley of arrows from ‘world’s most dangerous tribe’
American ’killed in India by endangered Andamans tribe’


  • Publicerad:
    2018-11-21 23:10