David Duke är en person som väcker heta känslor i USA. Han är känd som f d ledare för Ku Klux Klan och numera som talesman för de vita amerikanernas intressen. I det senaste valet till den amerikanska kongressen fick han 19 procent av rösterna i delstaten Louisiana – endast 6 procent mindre än vinnaren i den första valomgången. Detta trots begränsade ekonomiska resurser, till skillnad från motståndarnas miljoner, och trots den ensidiga mediahetsen mot hans person. I media hade man bland annat försökt förmå väljarna att inte rösta på Duke då han i deras ”opinionsundersökningar” endast fick 7 procent av rösterna. Media försökte dessutom tuta i väljarna att en röst på Duke skulle vara bortkastad då han inte hade en chans att nå den andra valomgången. När valsedlarna väl var räknade visade det sig att han fått 19 procent av rösterna och endast var 4000 röster ifrån att kvalificera sig för den andra omgången.

Duke har tidigare visat att det är möjligt för en radikal patriot att nå långt i demokratiska val. I ett guvernörsval för några år sedan fick han 65 procent av den vita befolkningens röster. Det räckte dock inte då resten av de vita och samtliga svarta i delstaten röstade på hans motståndare.

Duke har även skapat debatt genom en av honom nyligen utgiven bok med titeln ”My Awakening”. I den tar han ställning mot rasblandning och förordar att alla svarta skall relokaliseras till en egen, för ändamålet skapad, stat. Han kritiserar även den judiska makten i USA, främst då deras kontroll över massmedia samtidigt som han manar till en arisk revolution.

Förordet till boken är skrivet av Glayde Whitney, professor i psykologi vid Florida State University. Detta har också skapat debatt och bråk om huruvida Whitney, som har undervisat i psykologi på universitet i 30 år, skall få vara kvar. Whitney försvarar innehållet i boken och menar bland annat att forskningen visar att svarta i genomsnitt är mindre intelligenta än vita.

Klicka här för att läsa en recension av boken.


  • Publicerad:
    1999-06-04 00:00