MÅNGKULTUR Det är i den svenskfientliga tidningen Expo som Anna-Greta Leijon uttalar att svenska politiker visste vad de gjorde när de klubbade igenom att Sverige skulle bli en mångkultur den 27 februari 1975.

Den anti-svenska tidningen Expo ägnar en del av sitt senaste nummer åt att ”granska myten” om hur mångkulturen infördes i Sverige och andra ”antisemitiska myter”. Detta med anledning av det genomslag som Palaestra Medias dokumentär ”Varför är Sverige en mångkultur?” har fått i den svenska debatten.

Expo skriver i sin artikel att det sprids en myt om att införandet av mångkulturen skulle vara en kupp där makthavarna skulle blivit förda bakom ljuset av ljusskygga människor, så som David Schwarz.

I den så kallade granskningen intervjuar tidningen Anna-Greta Leijon som var Sveriges Invandrar- och jämställdhetsminister 1975. Där får hon, utan några kritiska frågor, breda ut sig och erkänner att Sveriges politiker visste vad de höll på med:

— I den här konspirationsteorin framställs beslutet som om det närmast var en kupp, att det var ogenomtänkt och inte förberett. Och det är ju verkligen så fel som det kan vara med tanke på den gedigna utredningen vi hade en gång i tiden.

Vidare försöker Expo få det till att David Schwarz inte hade någon agenda förutom sina personliga erfarenheter som jude född i Polen och allt annat är antisemitiska konspirationsteorier.

— Att utifrån [Schwarzs bakgrund] göra någon koppling att det skulle finnas en judisk organisatorisk idé bakom är långsökt. Men att ens eget engagemang bottnar i ens egen erfarenhet är ju vanligt. Och för honom var det erfarenheten av det som skedde under andra världskriget och att komma till Sverige efter kriget, säger akademikern Henrik Román som under 1900-talet skrev en studie om Schwarz till Expo.

Roman erkänner alltså att Schwarz var färgad av sitt judiska ursprung. Även Leijon erkänner att hon hade möten med Schwarz och uppfattade honom som ”ivrig”.

— David Schwarz var ju en aktiv person som syntes i tidningarna och jag vet att jag träffade honom några gånger. Han var ju väldigt ivrig och aktiv. Men att det här skulle vara en judisk konspiration, och alla de här teorier de för fram, det är ju bara skitsnack, säger Leijon.