HELSINGBORG. Nordfront har tidigare skrivit om en arab som stod åtalad för människosmuggling. Nu har Helsingborgs tingsrätt dömt honom till ett lågt fängelsestraff.

Mohammed Abdullah Sulayman, boendes i södra Stockholm, har nu dömts till fängelse vid Helsingsborgs tingsrätt för människosmuggling. Han själv förnekar brott, med anledning av att han enbart hjälpt nio syriska medborgare, två familjer och en ensam man, att ta sig till Sverige och att tanken var att de omedelbart efter ankomsten skulle söka asyl. Sulayman hävdar vidare att han inte har tagit ut någon ersättning för att hjälpa personerna att ta sig hit.

Sulayman körde de Syriska främlingarna i en minibuss och kom till Sverige med färjan som går mellan Helsingör och Helsingborg. Han blev där stoppad i tullen och alla i minibussen ombads att uppvisa pass eller andra resehandlingar, men några sådana fanns inte. I samband med detta upptäcktes två sedelbuntar i Sulaymans fickor, totalt 6510 Euro, och misstankar om människosmuggling upprättades. Sulayman togs in till polisstationen och passagerarna forslades till ett av Migrationsverkets asylboenden, Arlöv Park Hotell i Malmö.

Då Sulayman hjälpt flyktingarna med transport från Italien till Sverige så har han brutit mot 20 kap. 8 § utlänningslagen då han uppsåtligen hjälpt utlänningar att komma in i Sverige och fört dem genom flera EU-stater på vägen. Då han tidigare är ostraffad och enbart försökte föra in nio flyktingar i landet döms han enbart till fyra månaders fängelse.

Källa:
Helsingborgs tingsrätt, mål: B 5565-13


  • Publicerad:
    2013-12-03 20:45