MEDIEBLUFF. Nu framträder uppgifter som tyder på att muslimerna i Eskilstuna-moskén råkade sätta eld på sin egen lokal.

Moskébranden i Eskilstuna.

Moskébranden i Eskilstuna.

Det var den 25 december som en kraftig brand bröt ut i en moskélokal belägen i ett hyreshus i Eskilstuna.

– Det är avskyvärt, ett avskyvärt dåd. Vi kommer aldrig någonsin tolerera den här typen av brott. Människor som ska utöva sin religion ska ha rätten att göra det.

– I dag känner jag en stor sympati och empati för de drabbade, sa Sveriges statsminister Stefan Löfven efter ”attentatet” mot moskén i Eskilstuna.

Nyheten om ”mordbrännare” och ”attentat” spred sig som en löpeld inom internationell judisk-liberal press: New York Times, Reuters, BBC, The Guardian var några publikationer som rapporterade om det fejkade ”attentatet”.

Polisen tror att det var en olycka
TV4 Nyheterna lägger nu skulden på polisen för felrapporteringen — och meddelar istället att polisen nu arbetar efter teorin om att branden var en olycka, och att den startade inne i moskén.

Polisen tror alltså att det var muslimerna själva som orsakade den kraftiga branden i hyreshuset. Brandhundar som satts in har inte heller gjort någon markering efter brandfarlig vätska.

Efter branden har muslimer krävt något som de kallar för en ”bönelokalsgaranti”:

– Vi vill att kommunen inför en bönelokalsgaranti och står för uppbyggnadskostnaderna om en bönelokal blir utsatt för attentat, sa Linköings-muslimen Ismail Sheikh Muktar Sharif till Corren på nyårsdagen.

Om fyra till fem veckor kommer Nationellt forensiskt centrum (före detta SKL med flera) att släppa en rapport om deras undersökning av lokalen.

Hör polisens nya uppgifter om branden här:


  • Publicerad:
    2015-01-05 11:04