AUSTRALIEN Australien planerar att strama åt visareglerna för internationella studenter och lågkvalificerade arbetstagare i syfte att halvera landets invandring de kommande två åren.

På måndagen meddelade Australien att man kommer att skärpa visareglerna för internationella studenter och lågkvalificerade arbetstagare, vilket kan halvera landets invandring de kommande två åren. Detta ingår i regeringens strävan att omarbeta det man kallar ett ”trasigt” migrationsystem.

Enligt den nya policyn kommer internationella studenter att behöva uppnå högre resultat på ett test i engelska och det kommer att vara mer noggrann granskning av studenters andra visansökningar, vilket förlänger deras vistelse.

–Vår strategi kommer få migrationen att återgå till det normala, sade inrikesminister Clare O’Neil under en presskonferens, enligt Reuters.

— Men det handlar inte bara om siffror. Det handlar inte bara om denna stund och den migrationsupplevelse vårt land genomgår för närvarande. Det handlar om Australiens framtid, fortsätter inrikesministern.

Premiärminister Anthony Albanese sade under helgen att migrationen till Australien behövde minskas till en ”hållbar nivå” och tillade att ”systemet är trasigt”.

Beslutet kommer efter att antalet migranter förväntades ha toppat vid en rekordnivå på 510 000 under 2022-23. Officiell statistik visade att det förväntas sjunka till cirka en kvarts miljon under 2024-25 och 2025-26.

En enkät utförd av tidningen Sydney Morning Herald på måndagen visade att 62% av de australiska väljarna ansåg att landets migrationsintag var för högt.

Australien har länge varit beroende av arbetskraftsinvandring där personerna haft en högre utbildning, vilket även medfört lågutbildade invandrare.

Ett nytt specialistvisum för högkvalificerade arbetstagare kommer att inrättas med en behandlingstid på en vecka, vilket hjälper företag att rekrytera arbetare från andra länder.