Joe Rogan tar ställning för Trump
2024-11-05 07:40
SAMHÄLLE. I västvärlden, där fokus ofta ligger på individualism, behandlar vi våra barn annorlunda än i många andra delar av världen. Vi lägger små barn i egna rum och kör runt med dem i barnvagnar istället för att låta dem vara nära oss.
I västvärlden behandlar vi våra barn på helt annat sätt än i många andra länder, skriver frilansjournalisten Kelly Oakes i BBC Future. Vi låter dem sova i egna sängar, ofta i separata rum, och vi transporterar dem i barnvagnar.
En vanlig fråga bland föräldrar är ”Sover han i sitt eget rum än?”. Att sova åtskilda från våra barn är dock relativt nytt i vår utveckling och inte något som ens praktiseras över hela världen. I andra kulturer är det tvärtom vanligt att dela rum, och ofta även säng, med sina barn. I väst gör föräldrar många saker annorlunda än i resten av världen. Vi schemalägger våra barns sovstunder, sovtränar dem och kör runt dem i barnvagnar, något som vi tror är det naturliga och enda sättet att sköta våra barn – men som ofta är motsatsen.
I USA och Storbritannien rekommenderas föräldrarna att låta sina spädbarn sova i samma rum som de själva under barnets första sex månader, något som många ser som ett tillfälligt steg på barnets väg till barnkammaren. I de flesta andra samhällen runt om i världen håller små barn ihop längre med sina föräldrar.
Ofta det vanligaste att barnen sover i föräldrarnas säng i Asien
I en granskning som gjordes 2016 och som undersökte hur många barn som sov i samma rum, och ofta även i samma säng som en eller båda föräldrarna, fann man att detta var det vanligaste i flera asiatiska länder. Över 70 procent av barnen i Indien och Indonesien sov med sina föräldrar och över 80 procent i Sri Lanka och Vietnam. Motsvarande undersökningar i Afrika visar, även om de inte är heltäckande, på samma sak där.
Enligt Debmita Dutta som är läkare och föräldrakonsult i Bangalore i Indien, är det fortfarande trots västerländsk påverkan vanligt att barnen sover med sina föräldrar, även i de hem där barnen fått egna rum.
— En familj på fyra har tre sovrum, ett vardera för barnen och ett för föräldrarna, men sedan hittar du ändå båda barnen i föräldrarnas säng, säger hon.
Dela säng med barnen bra sätt minska besväret med barn som vaknar på nätterna
Enligt Dutta är att dela säng med barnen ett sätt att minska besvären med småbarn som vaknar på nätterna. Hennes egen dotter hade en extrasäng bredvid sina föräldrars, som hon kunde sova i tills hon var sju år gammal. I väst är det i stället vanligt att man sömntränar sina barn för att få dem att sova ensamma i sina rum. Det mest extrema är att barnet lämnas ensamt för att gråta tills det tröttnar, i ett försök att få det att sova i längre perioder så att föräldrarna kan få vila ut.
Att uppmuntra barnen att tidigt bli självständiga stämmer överens med ett typisk västerländskt fokus på individualism, menar Oates i sin artikel. Att låta barnet sova i sin säng ses som att ge efter för barnen och att uppmuntra dem till att vara beroende av sina föräldrar. Föräldrar med en mer kollektivistisk inställning, som Dutta, ser det inte så:
— Du ger dem självförtroende och självständighet, de kommer att skilja sig från dig på egen hand. De kommer inte att hålla fast vid dig för alltid, säger Dutta.
Sovvanor påverkas även av andra kulturella skillnader
Det är inte bara var barnen sover utan även hur mycket som påverkas av kulturella skillnader. I Japan visar forskning att spädbarn i Japan sover mindre än i övriga asiatiska länder när de når tre månaders ålder. Enligt forskaren Jun Kohyama, VD vid Tokyo Bay Urayasu Ichikawa Medical Center, kan detta bero på att sömn i Japan betraktas som en lat attityd.
I väst rekommenderas ofta föräldrar att sova i samma rum som spädbarnet, för att minska risken för plötslig spädbarnsdöd, medan de varnas för att dela säng med sin baby då detta ses som en ökad risk. De flesta studier har gjorts i höginkomstländer, där det inte är så vanligt att barnen delar säng med sina föräldrar.
Lägsta talen av plötslig spädbarnsdöd i låginkomstländer där man ofta sover med barnen
Länder med låg inkomst – där det även är vanligt att föräldrar delar säng med sina barn – uppvisar dock några av de lägsta talen av plötslig spädbarnsdöd i världen. Detta verkar inte enbart vara en fråga om var i världen man bor utan de som bor i väst och har tagit med sina vanor från andra delar av världen uppvisar en lägre förekomst av plötslig spädbarnsdöd. I pakistanska familjer som bor i Storbritannien och där det är vanligt att mödrarna delar säng med sin baby, finns till exempel lägre risk för plötslig spädbarnsdöd än det gör i vita brittiska familjer.
Det finns dock mer som skiljer pakistanska mödrar från de brittiska och som är kända faktorer för att minska risken för plötslig spädbarnsdöd: I Bradford har undersökningar visat att pakistanska mödrar ammar mer samtidigt som de dricker och röker mindre och att de är mindre benägna att låta sina barn sova i separata rum.
Om föräldrar ska sova med sina små barn så avråds de dock från att röka och att dricka alkohol och de bör heller inte vara mycket överviktiga.
Ha barnen nära genom att bära dem
Ett sätt för föräldrar att ha barnen nära sig på dagen är att bära dem medan man gör ärenden, städar eller gör annat i hemmet. Att ha barnen nära genom att bära dem i bärsele är inte någon ny trend utan något människor gjort så länge vi funnits till. Det var inte förrän under den viktorianska eran som barnvagnar blev populära och de traditionella bärselarna försvann. I resten av världen verkar det finnas lika många sätt att bära ett barn som det finns kulturer, skriver Oates.
Kumi Koroda, vid Riken Center för hjärnforskning i Japan, har i sin forskning kunnat konstatera att genom att bära sin baby så minskas barnets hjärtfrekvens, rörelser och hur mycket det gråter. Biologiskt sett är nära kontakt, både dag och natt, vad barn förväntar sig. Under sina första månader behöver de matas ofta, dygnet runt, och det är under första året vanligt att barnet vaknar nattetid.
— Bebisars biologi har inte förändrats särskilt mycket på hundratals eller tusentals år. Men vår kultur och våra förväntningar på spädbarn och föräldraskap har förändrats dramatiskt på bara några decennier, säger Helen Ball, professor i antropologi vid universitetet i Durham.
— Vi har utvecklat den här kulturella myten om att barn inte ska vakna på natten, tillägger Ball.
Olika lösningar för olika familjer
Det är mycket som spelar in i hur olika familjer tar hand om sina barn och man hittar olika lösningar. För sin del sov Kuroda tillsammans med sina fyra barn som ett sätt att anpassa sig till att vara borta från dem under dagen:
— Jag jobbar heltid och om vi delar på oss hela natten också blir det verkligen minimal tid för barnet. Vi kan kommunicera intensivt, även på natten. Det är riktig kommunikation och tid tillsammans, säger hon.
Hon säger att som när det gäller alla föräldraval så bör människor finna vad som fungerar för dem och deras barn, snarare än att oroa sig över hur andra gör.
— Jag tror att föräldern och barnet kan anpassa sig till varandra. Det är som en tango, säger hon.
En viktig insikt för att ”tänka utanför den västerländska boxen” är att tänka på att spädbarn inte är ute efter att manipulera oss:
— Vad vi verkligen behöver är att sluta tänka på bebisar som svåra-att-göra-till-lags-bossar. De är hjälplösa små varelser som kommit till den här världen och vi måste se på dem med medkänsla, avrundar Dutta.