USA. I vanliga fall brukar den föregående amerikanska presidenten tilldelas underrättelse- och säkerhetsinformation av den sittande presidenten. President Biden säger dock i en intervju att Donald Trump inte kommer att få tillgång till dessa uppgifter.

USA:s president, Joe Biden. Foto: Gage Skidmore, (CC BY-SA 2.0).

Under en intervju med den CBS News berättar den amerikanska presidenten Joe Biden, att hans föregångare Donald Trump inte kommer att ges tillgång till underrättelse- och säkerhetsuppgifter.

— Det finns ingen anledning att han ska få den informationen. Vad finns det för värde i det? Vilket inflytande har han över huvud taget, utöver det faktum att han kan råka försäga sig, frågar sig Biden.

Enligt traditionen brukar de föregående presidenterna få tillgång till hemligstämplade uppgifter av den sittande presidenten. Delvis för att kunna be sina föregångare om råd, och delvis för att visa artighet mot dem. Men enligt Biden är Trump alldeles för ”oberäknelig” för att få dessa uppgifter.

Informationen ges just nu till de tidigare presidenterna Jimmy CarterBill ClintonGeorge W. Bush och Barrack Obama, men Trump ser ut att bli den första presidenten i historien som inte erbjuds att få tillgång till uppgifterna.


  • Publicerad:
    2021-02-07 09:00