USA USA:s sittande president Joe Biden kommer ställa upp för omval

USA:s president Joe Biden bekräftade på tisdagen att han kommer att söka omval för en andra mandatperiod, trots att han länge har hintat om detta. Biden kommer möjligtvis att stå inför en omvalskamp mot Donald Trump i november nästa år.

Biden tillkännagav sin kampanj för 2024 i en förinspelad video. ”Frågan vi står inför är om vi i de kommande åren kommer att ha mer eller mindre frihet. Mer rättigheter eller färre”, säger Biden i videon, som heter ”Frihet” och publicerades på hans sociala mediekonto tidigt på tisdagsmorgonen. ”Detta är inte en tid att vara bekväm. Det är därför jag söker omval.”

I videon fokuserar Biden på sitt sista argument till landet och ger sina argument för att få fyra år till i ämbetet för att ”slutföra detta jobb” – en linje han förhandsvisade under sitt årliga tal till nationen i år.

Biden gick till attack på nationalister och alt light-anhängare i sitt tal.

”Varje generation amerikaner har stått inför ett ögonblick när de har behövt försvara demokratin. Stå upp för våra personliga friheter. Stå upp för rätten att rösta och våra medborgerliga rättigheter. Och det här är vårt ögonblick”, säger Biden i videon. ”Låt oss slutföra detta jobb, jag vet att vi kan.”

Som en del av sitt tal attackerar presidenten nationalister och alt light-anhängare för att attackera ”grundläggande friheter” i videon. Även om Biden inte nämner någon av sina republikanska rivaler vid namn, visas bilder från attacken på Capitolium den 6 januari och medlemmar från Republikanska partiet, inklusive Representanthuset ledamot Marjorie Taylor Greene, den före detta presidenten Donald Trump och guvernören i Florida, Ron DeSantis, på skärmen.

Vicepresident Kamala Harris, som återigen står på Bidens sida, är också framträdande i videon.

Tisdagen markerar också fyra år sedan han tillkännagav sin kandidatur för presidentvalet 2020. År 2019 framställde han sig själv som en motvikt till dåvarande president Donald Trump.