USA. Vita nationalister är ett större hot än terrorister, säger Joe Biden.

USA:s president Joe Biden har besökt Tulsa för att högtidlighålla 100-årsjubileéet av raskravallerna i Tulsa, en händelse där en större grupp beväpnade svarta öppnade eld och dödade tio vita personer vilket ledde till omfattande kravaller och hundratals, främst svarta, dödade. I ett tal från platsen säger Biden bland annat att så kallade vita extremister utgör ett större hot mot USA än vad terrorister gör.

— Som jag sa i kongressen är terrorismen från vita extremister enligt underrättelsetjänsten det mest dödliga hotet mot hemlandet idag. Inte ISIS, inte al-Qaida, vita extremister. Det är inte jag som säger det. Det är underrättelsetjänsten som gör det, säger Biden och utlovar att hans administration inom kort kommer lägga fram en bredare strategi för att bekämpa inhemsk terrorism och hatbrott.

Det är oklart om Biden menar att så kallad vit extremism är terrorism i sig. Vilka så kallade vita extremister som utför terrorism i USA eller hur denna typ av terrorism tar sig uttryck framgår inte heller av Bidens tal.

Efter att Biden talat om vit extremism går han in på vilka som utgör offren genom att nämna hatbrott riktade mot judar och asiater i USA, varav det senare har ökat lavinartat under Bidens första tid som president. Att döma av vittnesmål, rättsfall och filmer på överfallen är förövarna emellertid i huvudsak svarta, inte vita. Siffror från New York visar att 55 procent av de misstänkta gärningsmännen i hatbrotten mot asiater är svarta och endast 10 procent är vita.

 


  • Publicerad:
    2021-06-02 12:50