BULGARIEN När nationalhjälten Vasil Levski hedrades samlades oräknerliga tusental i en fackelmanifestation som kan vara den största av sitt slag i Europa.

Lovech är den lilla staden där en jättestaty är rest på ett berg föreställande Vasil Levski. Staden fungerade som en central för den underjordiska motståndsrörelsen mot det ottomanska imperiet som i slutet på 1800-talet hade styrt i balkanregionen i femhundra år.

Bilder och text: Henrik Pihlström.

Staty av Vasil Levski i den bulgariska staden Lovech.

Vasil Levski är den idag mest kända personligheten från tiden för den bulgariska självständighetsrörelsen. Han beskrivs först och främst som en framgångsrik organisatör som kunde koordinera verksamheten effektivt med syfte att bilda ett självständigt Bulgarien. Sedermera ertappades Vasil Levski av turkarna och avrättades 1873, vilket ger att hans martyrskap blivit 150 år i och med 2023.

Vasil Levski staty i Lovech, Bulgarien

Manifestationen i Lovech organiseras ideellt och beskrivs som en historisk och kulturell manifestation. Den samlar gamla som unga vilket framkommer av följande bildreportage. I främsta leden för fackeltåget ser vi personer i folkdräkter och i historiska uniformer.

Den ortodoxa prästen som syns på vissa bilder var dissident under den forna kommunistiska folkrepubliken. Manifestationen i Lovech 2023 skedde på söndagen den 19 februari, datumet efter att Vasil Levski avrättades år 1873. Den 19 februari är bulgarisk helgdag.

Bild från hyllningen av den bulgariske nationalhjälten Vasil Levski den 19 februari.