EKONOMI. Kryptovalutan bitcoin har klättrat till nya rekordnivåer i veckan och värdet har stigit med 92 procent sedan årsskiftet.

Kryptovalutorna bitcoin och ether nådde nya rekordnivåer i handeln i Asien på lördagen enligt Reuters. Värdet på en bitcoin steg till runt 468 000 kronor och värdet på en ether till drygt 16 000 kronor. För bitcoin innebär detta en värdeökning på 92 procent sedan årsskiftet.

Värdeökningen kommer efter att flera stora företag under senare tid markerat sin tro på kryptovalutan. Tesla, som nyligen gjorde en mångmiljardinvestering i bitcoin, har sagt att man inom en snar framtid kommer att acceptera betalningar med bitcoin. Även det globala betaltjänstföretaget Mastercard öppnar för transaktioner med bitcoin.

Johan Javéus, chefstrateg på SEB, varnar dock i en intervju i Sveriges Radio för att priset på bitcoin och andra kryptovalutor kan riskera att blåsas upp till en bubbla:

— Alla prisprognoser för bitcoin måste grundas i ett antagande i hur spridd och använd den blir i framtiden, och det vet vi inte än, säger han.

Javéus menar att man idag bör betrakta bitcoin som ett nyare alternativ till guld, alltså en råvara som man kan investera i, snarare än som ett fungerande betalningsmedel.

Bitcoin och andra kryptovalutor har varit avgörande för att dissidenter i västvärlden som nekas tillgång till bankkonton och vanliga betaltjänster ska kunna driva sin verksamhet. I Sverige har Nordfront periodvis helt drivits med hjälp av kryptodonationer och i USA ser det liknande ut för hemsidan Daily Stormer och radionätverket The Right Stuff.


  • Publicerad:
    2021-02-20 11:40