DJUR & NATUR På den portugisiska landsbygden lever den hittills äldsta hunden Bobi, en 30-årig renrasig rafeiro de alentejo. Trots att han ursrpungligen skulle avlivas direkt efter födseln har han uppnått en hög ålder i den lugna omgivningen med sina många djurkompisar.

Den första februari skrevs ett nytt världsrekord in i rekordböckerna då hunden Bobi, 30 år och 266 dagar konstaterades vara den äldsta hunden som någonsin levt. Rekordhållaren är av rasen rafeiro de alentejo som i vanliga fall har en livslängd på 12-14 år.

Han har levt hela sitt liv med familjen Costa på landsbygden i Portugal. Senioren tog förstaplatsen av Bluey, en Australian cattledog som dog 1939 vid 29 år och fem månaders ålder.

Var först tänkt att avlivas

Då husse Leonel Costa år 1992 var åtta år föddes Bobi i en kull med fyra valpar.

Leonels pappa ansåg vid tillfället att det redan fanns tillräckligt mycket hundar på gården och tänkte avliva valparna så snabbt som möjligt efter födseln genom att gräva ner dem. Dock missade pappan Bobi som låg gömd under några träbitar.

När de till slut upptäckte den saknade valpen hade han redan öppnat sina ögon, vilket räddade hans liv.

– När han öppnade ögonen visste vi att våra föräldrar inte skulle gräva ner hunden. Det var allmänt känt att något sådant gör man bara inte, säger Leonel, enligt Expressen

För Leonel är Bobi mer än bara en gammal hund.

– Bobi är speciell för när jag tittar på honom blir jag påmind om familjemedlemmarna som tyvärr inte är med oss längre som min pappa, min bror och mina far- och morföräldrar. Bobi representerar de generationerna, säger Leonel.

Stillsamt liv med bra sällskap

På frågan om hur Bobi har uppnått en så ovanligt hög ålder tror Leonel att svaren är de lugna omgivningarna på landsbygden, friheten att aldrig behöva gå kopplad och att han alltid haft möjlighet att umgås med många olika djur.

Han har också alltid ätit samma mat som människorna, med tillägget att kryddorna lämnats bort från hans portion.

– Förstås har vår kärlek och tillgivenhet genom hela hans liv också hjälpt, förklarar husse enligt Svenska yle.

Trots att han inte ser så bra och går lite klumpigt säger Leonel att han är mycket tillgiven och att han trivs bäst ute på gården med familjens fyra katter. När det är lite kallare ligger Bobi helst inne framför brasan.

Om Bobi får fortsätta må bra och leva sitt stillsamma liv kommer han i maj att fira sin 31-årsdag.