SÖDERHAMN. Onsdagen den 29 maj var en helt vanlig skoldag för eleverna på Stenbergaskolan i Ljusne. Detta skulle dock komma att ändras drastiskt. Plötsligt stod nämligen skolans idrottshall i brand. När brandkåren kom till platsen var idrottshallen redan övertänd.

Foto: Nordfront.se

Foto: Nordfront.se

Ljusne är en liten avbefolkningsort i utkanten av Söderhamns kommun. De en gång så stora sågverken och industrierna är sedan länge nerlagda och de svenska arbetare som slet däri för sitt uppehälle är till stor del ersatta med rasfrämlingar.

Även om en stor del av de ”flyktingar” som idag bor i Ljusne har sitt ursprung i diverse afrikanska länder påbörjades flyktingmottagandet till orten redan under det tidiga 90-talet med människor som sökte sig från den dåvarande balkankonflikten.

Söderhamnspolisen misstänkte tidigt att branden i Stenbergaskolans idrottshall var anlagd. Vem eller vilka som anlagt branden är ännu inte känt för allmänheten, men en minderårig tjej har anhållits misstänkt för grov mordbrand. Hon har dock släppts på fri fot igen med anledning av sin låga ålder. ”Hon är utsläppt, och förnekar brott. Men är naturligtvis på sannolika skäl misstänkt för brottet”, sade flickans advokat K-G Myhrberg till Hela Hälsingland under torsdagen.

Foto: Nordfront.se

Foto: Nordfront.se

Ingen elev skadades i branden, detta till stor del tack vare Fredrik Ekman elev i klass 8B på Stenbergaskolan. När Ekman var på väg in i idrottshallen för att duscha efter en orienteringslektion såg han rök bolma upp från taket. Istället för att skynda sig från platsen för att sätta sig själv i säkerhet gick han in och hämtade ut de elever som befann sig inne i idrottshallen.

Med anledning av den kraftiga rökutvecklingen från branden tvingades åldringar boendes i det närliggande servicehuset Björkbacka evakueras från sina hem. ”Jag var rädd. Efter en stund vågade jag inte titta längre, jag tänkte att det kanske skulle kunna sprida sig hit”, sade Mary, 92, till Hela Hälsingland.

Foto: Nordfront.se

Foto: Nordfront.se

Idrottshallen gick inte att rädda, utan totalförstördes i branden.


  • Publicerad:
    2013-05-31 16:40