POLEN Den polske politikern Grzegorz Braun blev välkänd när han saboterade installationsceremonin för Polens premiärminister Donald Tusk med en brandsläckare. Nu har han blivit invald i EU-parlamentet.

Nordfront har tidigare uppmärksammat den polske politikern Grzegorz Braun, som är ledare för partiet Konfederacja Korony Polskiej [ungefär ”Den polska kronans konfederation”. reds. anm.]. Under en ceremoni med Polens nya premiärminister Donald Tusk stal Braun showen genom att släcka en judisk menorah med en brandsläckare.

— De som deltar i satanisk dyrkan bör skämmas, dundrade han när han släckte menorahn.

Braun har tidigare suttit i det polska parlamentet för en koalition med nationalistiska partier kallat ”Konfederationen”. I årets val till EU-parlamentet ställde han upp och fick tillräckligt med röster för att ta en plats i Bryssel.

Braun har nyligen intervjuats på engelska av Youtubekanalen Redacted, där valresultatet beskrivs som en ”jordskredsseger”. Totalt ska Braun ha fått 115 000 röster i sitt distrikt, vilket ska vara ett nytt rekord. Detta trots att han bojkottades totalt av medströmsmedia i Polen.

Under intervjun besvarar Braun också anklagelser om antisemitim.

— Jag föredrar att kalla det för judeorealism. Jag är i opposition mot judisk ideologi, jag refererar bara till fakta, historiska, politiska och teologiska fakta, säger han.

Han berättar också att polacker under valrörelsen helt spontant började komma med sina brandsläckare till honom. Det slutade med att Braun under valkampanjen fick signera tusentals brandsläckare.

— Jag tar det som ett tydligt tecken på vår gemensamma uppfattning om att vi vill att Polen ska vara polskt och inte bli någon slags sovjetisk eller eurosovjetisk republik, den nästa amerikanska delstaten eller ett slags polsk-ukrainskt samvälde, vilket är vissa personers galna idé, säger han.

Om brandsläckaren som symbol säger Braun:

— Jag gillar brandsläckaren. Den är inte tung, inte pompös, den är till och med rolig. Den utgör ingen fara, den erbjuder fred och säkerhet.

Braun har under valet profilerat sig som en motståndare till västs eskalerande konflikt med Ryssland. Han vill se fred i Ukraina och normaliserade relationer med Moskva innan det är för sent för Polen.

— Under tidigare århundraden har vi utnyttjas som en slags avtryckare för att starta revolutioner och världskrig, säger han.

Han fruktar nu att Washington vill använda Polen som ytterligare en proxy för att kriga mot Ryssland.

— De vill inte sända sina egna trupper längre österut. De vill använda oss precis som de använt ukrainarna, säger han.

Braun säger att hans popularitet beror på att han står upp mot en ”antipolsk, antieuropeisk och antimänsklig koalition” som han också beskriver som ”covid-euro-krigs-chanukka-koaltionen”.

— Och detta är från vänster till höger, de är alla överens även om de strider sinsemellan intensivt emellanåt. Men i dessa avgörande frågor finns det ingen skillnad mellan vänstern och högern, säger han.