BROTT Åtal har väckts mot två araber med syriska medborgarskap efter de under en och samma kväll ska ha rånat flera svenskar, alla på samma gata.

Nu har åtal väckts mot två araber födda 2001 respektive 2002, en med svenskt och syriskt medborgarskap och en med enbart syriskt, efter en inbrotts- och rånkväll i ett villaområde i Stenungsund. Enligt åtalet har de rånat en nästan 90-årig man på tillgångar värda cirka 40 000 kronor, bland annat klockor, mediciner och bankkort.

De bägge araberna ska ha tagit sig in i bostaden genom att knacka på, visa en pistol och uttala dödshot, samt genom att hålla en kniv mot 90-åringens hals. I lägenheten bor också mannens son, som just hade åkt till jobbet vid tillfället.

Detta rån beskrivs som grovt, då man ”visat synnerlig råhet och/eller på ett hänsynslöst sätt utyttjat [offrets] skyddslösa och utsatta ställning”. Under rånet mot 90-åringen ska även en tredje invandrare ha varit med, men enbart två greps. Offret uppfattade att de behövde pengar till att betala skulder.

Strax före detta rån hade någon av dem försökt ta sig in hos en annan familj på gatan. Två syskon, en man och kvinna i 20-års-åldern, vittnar om att de sedan blivit hotade av rånarna när de ringt 112. Under knivhot uppmanade en av rånarna dem att ”klicka” samtalet.

Enligt förundersökningsprotokoll i ärendet misstänks araberna även ha stulit flera cyklar från en familj på gatan. I förhör nekar en av araberna till anklagelserna, medan den andre säger sig inte minnas om de stulit cyklarna eller inte. En sak han inte minns är varför han greps med en cykel som matchar beskrivningen på en av de stulna cyklarna.

En husbilsägare fick också påhälsning. Från husbilen stals ett antal föremål, såsom kläder och elektronik, varav en del senare hittades på den cyklande araben som har svårt att minnas, på grund av att han tagit droger, varför han satt på en stulen cykel.

Riktigt så dåligt minne verkar han inte ha haft då han greps. Enligt en polis som sanerat honom från OC-spray upprepar han flera gånger att han varit tvungen att ”göra det han gjort” eftersom han har en skuld till en person vid namn Haitam.

Den förstnämnde araben, som inte hänvisar till minnesproblem, kontrollerades senare då han ansågs matcha vittnenas beskrivning, en dryg kilometer från villaområdet. Han greps senare när han sågs kasta något i en häck. När häcken genomsöktes där föremålet kastats in upptäcktes en soft air gun. Den åtalade menar dock själv att han kastat hasch i busken.

Bevisläget verkar vara starkast när det kommer till mannen som greps när han cyklade. Huruvida bevisningen kommer räcka till när det gäller den andre, som påträffades en bra bit från platsen, återstår att se.