KOMMUNISM. En av Pol Pots sista bödlar, ”Kamrat Duch”, har dött.

Kaing Guek Eav. Foto: Debordements.fr.

Kaing Guek Eav, som kallades Kamrat Duch har dött, 77 år gammal.

Han är en av bara tre röda khmerer som har ställts inför rätta för några av de värsta åren under 1900-talet, skriver Expressen: De fyra år som Pol Pot och hans röda khmerer styrde Kambodja.

Kommunistgerillan som intog Phnom Penh den 17 april 1975 tömde stan på människor som omlokaliserades till läger på landsbygden. Detsamma gjorde man i andra städer runt om i Kambodja.

Kamrat Duch förvandlade en grundskola till det ökända tortyrdödslägret Tuol Sleng, som också kallades S-21.

Minst 14 000 människor beräknas ha hamnat i Tuol Sleng under Duchs ledning. Sju av dem överlevde, skriver Expressens Mats Larsson som själv har träffat en av de sju överlevande.

Två miljoner mördade
De röda khmererna mördade två miljoner människor av landets åtta miljoner, under loppet av de fyra år de hade makten innan de störtades 1979.

— Jag är ensamt och individuellt ansvarig för minst 12 380 personers liv, sa Kaing Guek Eav. Jag kommer för alltid att be de döda själarna om förlåtelse.

Eftersom kamrat Duch var en ordningsam man dokumenterade han individerna som torterades och mördades. Offren fotograferades. Många av offren var barn.

Bödlarna som skötte avrättningarna hämtade kamrat Duch ofta från landsbygden. Många av bödlarna minderåriga som lydde Duchs order.

Liken dumpades sedan i öppna massgravar.

Pol Pot själv dog 1998 utan att ha ställts inför rätta.


  • Publicerad:
    2020-09-04 21:50