GREKLAND. Tidigare idag häktades Gyllene grynings partiledare Nikolaos Michaloliakos, misstänkt för att tillhöra en ”kriminell organisation”. Nu har även Christos Pappas, en parlamentsledamot för Gyllene gryning och enligt åtalet partiets andreman, häktats.

51f76b16121c42df89f7f92166b6e7c1-ad37fb642e7d4f838a3fd04d961e466a-0_t607

Christos Pappas, en av Gyllene grynings ideologer, häktades tidigare idag. Enligt åtalet är han partiets andreman och ”en ledare för en kriminell organisation”. När den grekiska regimen slog till den 28 september lyckades Pappas undkomma ”rättvisan” och höll sig undan innan han överlämnade sig själv dagen därpå. Polisen utförde en räd i hans hus och fann bland annat nationalsocialistisk memorabilia. Huruvida detta gör honom till ”kriminell” återstår att se då ännu inga bevis presenterats mot Gyllene gryning.

Under gårdagen släpptes tre höga ledare för Gyllene gryning fria i väntan på eventuell rättegång. Detta fick många att ifrågasätta huruvida tillslaget mot Gyllene gryning hade någon legitimitet överhuvudtaget. En av dem var Harris Ikonomopoulos, redaktör för den vänstervridna tidningen Eleftherotypia och en känd jurist: ”Denna utveckling visar att ärendet, åtminstone i domstolsmyndigheternas ögon, inte har substans nog. Det skapar uppfattningen att Grekland håller på att bli en misslyckad stat där ingen av dess institutioner eller rättsstatsprincipen fungerar.”

Samtliga Gyllene grynings parlamentsledamöter som blivit förhörda vidhåller att partiet inte är en kriminell organisation och att några konkreta bevis för detta inte presenterats.


  • Publicerad:
    2013-10-03 23:54