GREKLAND. Det grekiska parlamentet godkände nyligen ett lagförslag som effektivt kapar Gyllene grynings partistöd. Lagförslaget är det senaste i en lång rad av angrepp mot det nationalistiska partiet den senaste tiden.

På onsdag morgon röstade 235 av 300 parlamentsledamöter i Aten igenom ett lagförslag som stoppar allt statligt stöd till ett parti vars ledare, eller tio av dess parlamentsledamöter, åtalas för att vara involverade i ”en kriminell organisation” eller ”terroristiska handlingar”.

Lagen, som verkar vara specifikt riktad mot Gyllene gryning, kommer i kölvattnet av en lång rad av fientliga uttalanden från ledande grekiska politiker, däribland Greklands statsminister Antonis Samaras, som under ett besök hos den Amerikanska judiska kommittén i New York uttalade att han: ”svär att utrota det extrema partiet Gyllene gryning.”

Statsminister Antonis Samaras talar i New York.

Statsminister Antonis Samaras talar i New York.

Gyllene gryning är idag det tredje största partiet i Grekland, något som gör att partistödet för 2013 ligger på över 7 miljoner kronor. Förlusten av partistödet kommer onekligen utgöra ett stort ekonomiskt bakslag för partiet, men också för det grekiska folket eftersom partiet är känt för att använda mycket av sina resurser till att hjälpa fattiga greker, som till exempel vid partiets matutdelningar.

Sedan tidigare sitter Gyllene grynings partiledare Nikolaos Michaloliakos, ställföreträdande ledare Christos Pappas och Yiannis Lagos häktade misstänkta för att leda just en ”kriminell organisation”. Det har i grekisk och internationell press också antytts att Gyllene gryning kan bli åtalade för högförräderi eftersom åklagaren som har hand om fallet har funnit bevis för att Gyllene gryning har planer på en statskupp och önskar att ”störta det demokratiska systemet”. Informationen uppges ha kommit från tre ”anonyma vittnen” som sägs vara tidigare medlemmar av partiet. Om någon av Gyllene grynings medlemmar blir åtalade och dömda för högförräderi skulle straffen för detta innebära livstids fängelse.

På vilket sätt Gyllene gryning kommer påverkas av regimens senaste angrepp återstår att se, men partiets popularitet bland den grekiska befolkningen har åtminstone ökat, trots regimens och medias otaliga angrepp.

Artikeln är ursprungligen publicerad på Nordfront.net.

Källa:
Greece cuts off state funding to far-right Golden Dawn party


  • Publicerad:
    2013-10-24 01:41